Joakim Palmkvist, reporter på Sydsvenskan och författare. Foto: Johanna Olofsson

Gängkriminaliteten i Skåne är ”en parallell värld”

Uppdaterad
Publicerad

Genom sina riskfyllda möten med allt från cannabisodlare i centrala Malmö till vapensmugglare och knarklangare beskriver journalisten och författaren Joakim Palmkvist dagens organiserade brottslighet i Sverige – men också hur den har utvecklats över tid.

– Man talar om organiserad brottslighet, men det här skulle jag vilja beskriva som oorganiserad brottslighet, där det råder något slags inbördeskrig om vem som ska bestämma. Därav våldet vi har sett de senaste åren.

Parallell undre värld

I sin sjätte bok ”Den undre världen – En personlig betraktelse” skriver Joakim Palmkvist om de kriminella gängens uppkomst.

Våldet i Malmö

Boken tar avstamp i pojkligorna i slutet av 1800-talet för att till slut landa i dagens fullt etablerade undre värld där det enligt Palmkvist pågår ett ständigt inbördeskrig mellan flera hundra individer som alla är en del av ett enda stort gäng.

– Det är många unga som är etablerade i en parallell värld, med en egen rättsskipning, där tystnadkulturen råder så genomgående. Och det tror jag är det stora problemet för samhället nu.

”Trettio år innan det blir bättre”

Boken är en redogörelse av hans betraktelser om hur gängkriminaliteten uppstår, hur den förändras och hur den kommer att utvecklas framöver.

– Jag tror att det kommer att bli värre, eller vara ganska illa ett bra tag, innan det blir bättre. Det är någonstans mellan tio, tjugo, trettio år innan man kan se rejäl vändning. Det är så jag ser det.

Varför behövs en till bok om gängkriminalitet?

– Vi måste prata väldigt mycket om detta för det är vår tids största problem. Så kan jag hjälpa fler att se ett större sammanhang med boken, så är jag nöjd. Jag vill öka förståelsen och bidra till att diskussionen hålls så levande och så mångfasetterad som möjligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet