Spela klippet för att se vad vd:n Damon Tojjar skrev när Skånes regionstrateg ville ha jobb på företaget. Foto: SVT

Här är personkopplingarna mellan bolaget och Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Vårdinnovation vann upphandlingen med Region Skåne. På företagets lönelista finns flera personer med kopplingar till Region Skåne.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln angavs att Bengt Linde stod på företagets Vårdinnovations löneslista. Det är inte korrekt.

Dataprogrammet Vårdexpressen skulle lösa vårdkrisens köer och ökade kostnader. Genom att vinna upphandlingen med Region Skåne och Västra Götalandsregionen öppnades möjligheten för företaget Vårdinnovation att införa verktyget på en tredjedel av landets offentliga vårdcentraler. 

När SVT går igenom de 20-tal namnen på företagets lönelista har flera av dem kopplingar till offentliganställda i Region Skåne. 

Vill bli delägare 

En nära anhörig till Bengt Linde, rådgivare och strateg inom primärvården i Skåne, är en av de första som anställs i bolaget. Bengt Linde själv vill också bli anställd, till och med delägare – det framgår av kommunikation som SVT har tagit del av. 

”Jag ska prata med min chef om jobbet framöver, det är därför som jag stressar dig lite med att få klart anställning ...” skriver han i ett mejl till företagets vd, Damon Tojjar, tre veckor efter att upphandlingen är klar. 

Tojjar skriver tillbaka: 

”Det är inte aktuellt att du säger upp dig innan vi har breddinförandet på plats. Jonas har rört om i grytan lite i förra veckan. En person är ett undantag, två personer är ett mönster.”  

Nämns som underkonsult i mejl 

Den Jonas som vd:n pratar om är Jonas Gallon, tidigare chef för digital förnyelse på Region Skåne. Han skrev underlaget till upphandlingen för Region Skåne, men lämnar sedan jobbet på regionen för att bli konsult och forsätter ha tät kontakt med Vårdinnovation.  

Jonas Gallon svarar i ett mejl till Uppdrag granskning att han inte är eller har varit konsult åt Vårdinnovation.  

”Ingen från knowit, inklusive undertecknad, har anlitats och senare verkat som konsult, ‘keyadvisor’ eller annan form av resurs av Vårdinnovation eller annat till Vårdinnovation närstående bolag.”  

Men intern kommunikation som SVT tagit del av ger en annan bild. Flera mejl visar hur Jonas Gallon under minst fem månaders tid är engagerad i Vårdinnovation och refereras till som underkonsult.

Regiondirektörens dotter

Även regiondirektören Alf Jönssons dotter har kopplingar till bolaget Vårdinnovation. 

– Det stämmer att min dotter har jobbat åt det här bolaget ett antal timmar, långt efter att upphandlingen var avslutad. Det är jätteviktigt att när det finns nära kopplingar, att man belyser dem, vad innebär det affärsmässigt. Att det sen finns släktskap eller att folk känner varandra inom en mindre region, betyder i sig inte att det har förekommit oegentligheter, säger Alf Jönsson. 

Har avbrutit samarbetet 

– Det börjar bli så många kopplingar och bindningar mellan det här privata företaget och de enskilda tjänstemännen på Region Skåne. Det börjar se väldigt misstänkt, korruptionsliknande ut och det är ju hur det ser ut utifrån som är väldigt viktigt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet. 

Damon Tojjar förnekar att han skulle ha haft oegentliga kontakter med Region Skåne i samband med upphandlingen. Bengt Linde säger att han börjat planera för en ny karriär och föreslagit för Damon Tojjar att de ska bli partners. 

Region Skåne och Västra Götalandsregionen har avbrutit samarbetet med Vårdinnovation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet