En tjänsteman i regionen stängs av efter SVT:s granskning. Foto: Johan Nilsson/TT

Tjänsteman i Region Skåne stängs av efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen bekräftar regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) att Bengt Linde, strateg och rådgivare i regionen, tas ur tjänst under tiden utredningen om eventuella oegentligheter i samband med en upphandling utreds.

– Jag har fått besked från regiondirektören att tjänstemannen blivit avstängd, säger Carl-Johan Sonesson (M).

När SVT Nyheter Skåne träffade Carl-Johan Sonesson på torsdagen var han mycket tydlig med att tjänstemannen inte kan arbeta under tiden utredningen pågår.

Avstängd får behålla sin lön

På fredagseftermiddagen bekräftar Region Skånes pressavdelning att Bengt Linde har blivit avstängd. SVT Nyheter får ta del av det brev som verksamhetschefen för primärvården i Skåne har skrivit till Bengt Linde och där det framgår att han omedelbart tas ur tjänst med bibehållen lön. Avstängningen gäller i en månad.

SVT Nyheter har sökt regiondirektör Alf Jönsson för en kommentar men han är på semester.

Vi har även vid ett flertal tillfällen sökt Bengt Linde, rådgivare och strateg inom primärvården i Skåne, för en kommentar till att han stängs av från sin tjänst.

Utredning om oegentligheter

Region Skåne har gett revisionsfirman PWC i uppdrag att utreda de misstänka oegentligheterna mellan tjänstemän inom regionen och bolaget.

I programmet, som är ett samarbete mellan SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning, framkommer det att Bengt Linde ville bli anställd och delägare i företaget Vårdinnovation, som står bakom det omdiskuterade digitala verktyget ”Vårdexpressen”.

Bolagets vd förnekar att han har haft några oegentliga kontakter med Region Skåne vare sig före eller efter upphandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet