Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Lundsgård (till vänster), driftchef för Eolus, förklarar att ett eventuellt bidrag till lokalsamhället fördelas ut genom att föreningarna själva äskar om pengar. Till höger syns horisonten från Barsebäckshamnen där den eventuella vindkraftsparken skulle positioneras. Foto: Oliver Kertes/SVT

Vindkraftsbolag lockar närboende med miljoner i Barsebäck

Uppdaterad
Publicerad

Eolus vill bygga en vindkraftspark i Öresund, trots att Kävlinge kommun i nuläget är motståndare. Nu hoppas elföretaget locka kommunen till en helomvändning – genom tre miljoner kronor till lokala föreningar per år.

– Det är praxis i branschen att man erbjuder något till lokalsamhället, säger Anna Lundsgård, ansvarig för havsbaserad vindkraft på Eolus.

Förslaget om en vindkraftspark skulle innebära att max 23 vindkraftverk placeras mellan Lomma och Barsebäckshamn. 23 vindkraftverk skulle innebära en elproduktion på mellan 1,1-1,3 TWh förnybar el om året, vilket motsvarar ungefär tio procent av Skånes totala elkonsumtion årligen.

Eftersom Sjollen vindkraftspark ligger nära Kävlinge och Malmö kommun är det dessa två kommuner som tillfrågas.

Anna Lundsgård betonar att det i slutänden inte är lokalsamhället som beslutar om vindkraftsparken. Skulle Kävlinge kommun acceptera förslaget lämnas en tillståndansökan in till Mark- och miljödomstolen för bedömning. Först när de godkänt denna ges tillstånd att bygga.

Om vindkraftsparken får tillstånd att byggas lär den vara i drift tidigast 2027.

Obs! Bilden är ett fotomontage som illustrerar hur en potentiell vindkraftspark skulle se ut från Barsebäckshamn om den tillåts att byggas i framtiden. Foto: Eolus

Möte under tisdagskvällen

Eolus bjöd in till möte med lokalsamhället och politiker, och många var kritiska.

– Vi bor tio meter från havet och på kvällarna, när det är konsert i Danmark, hör vi det. Så vad ska man säga om det här projektet? säger Carlos Sandsker, boende i närheten, som är orolig över ljudnivån från vindkraftverken.

Använda veto

Johan Douglies (M), förste vice ordförande i Kävlinges kommunstyrelse, har inte heller han ändrat uppfattning.

– Vi har en översiktsplan som vi antog förra hösten där vi säger att det här inte är ett lämpligt område för vindkraft. Ska man ha någon trovärdighet i de här frågorna kan man inte bara ändra sig ett år senare, säger han.

Om en ansökan skickas in kommer kommunen förmodligen att lägga in sitt veto.

– Skulle det komma till det får vi göra det, men just nu finns det inte ens en ansökan.

SVT Nyheter Skåne var närvarande på mötet för att höra mer om frågan från Eolus, boende och politiker.

Det kommunala vetot – så fungerar det

För att få tillstånd till vindkraftverksamhet krävs en positiv tillstyrkan av kommunen, vilket i folkmun har kommit att kallas för ”det kommunala vetot”. Lagen, som infördes 2009, innebär att kommunen kan avstyrka förslag vilket omedelbart avbryter projektet. Beslutet behöver inte motiveras av kommunen och går heller inte att överklaga.

Källa: Miljöbalken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.