Flygbild över Falsterbonäset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen i Skåne undersöker nu vad som händer om man låter havsvatten ta sin egen väg och sprida ut sig på land efter till exempel en storm. Foto: SVT

Så ska ”samarbete” med naturen rädda kuststräckan mellan Öresundsbron och Falsterbonäset i Skåne

Publicerad

När havsnivån stiger påverkas inte bara byggnader och människor nära kusten utan även djur och natur.

För att skydda den känsliga kuststräckan mellan Öresundsbron och Falsterbonäset i Skåne pågår nu ett arbete som går ut på att samarbeta med naturen – istället för att motarbeta den.

När höststormen Babet drog in över södra Sverige den 20 oktober steg havsnivån en och halv meter över det normala vid Falsterbonäset i Skåne. Strandlinjen norr om hamnen i Skanör har dragit sig tillbaka mer än 60 meter sedan 1940-talet.

Samarbetar med naturen

Två mil skyddsvallar kommer i framtiden skydda bostäder och vägar från översvämningar. Men stränder och golfbanor hamnar utanför invallningen, vilket oroar en del boende.

– Vi är många som varit här sedan vi var barn, skolklasser kommer hit och familjer som ska bada. Ska vi då bara låta land försvinna?, säger Margareta Kylberg, som varit med och startat föreningen Rädda Skanörs norra strand.

Länsstyrelsen i Skåne vill, liksom många av de boende på Falsterbonäset, att stränder och strandängar ska bevaras. Många försök har genom åren gjorts för att hindra stranderosionen. Nu tänker man in nya banor. Det man vill göra är att samarbeta mer med naturen.

– Vi är med i ett EU-projekt där vi arbetar med naturbaserade åtgärder som att tillföra sand för att stimulera dynbildning. Det är också viktigt att vegetationen bibehålls i de här grunda miljöerna, säger Pär Persson, vattenstrateg på länsstyrelsen i Skåne.

Låter vattnet komma

Människor har i alla tider byggt hinder för att stänga ute oönskat havsvatten genom att bygga vallar och diken i anslutning till åker- och betesmark. Men nu tittar man på vad som händer om man låter havsvatten ta sin egen väg och sprida ut sig på land efter till exempel en storm.

– På så sätt kan många arter gynnas, säger Pär Persson.

Se i videon ovan vad som hände i Frankrike när en stor vall brast och det bildades en bypass för vattnet.

EU-pROJEKTET mANABAS COAST

Pilotprojektet i Skåne, som ska pågå i fem år, går ut på att rädda värdefulla strandängar mellan Öresundsbron och Falsterbonäset.

Det är en sträcka på cirka två mil som är särskilt utsatt när havsnivån stiger. Fem miljoner kronor är avsatt till projektet.

I projektet kommer Länsstyrelsen att titta på skötselplaner för skyddade områden och påbörja en revidering av dessa med utgångspunkt från stigande havsnivå.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.