Sofielund och särskilt Seved har länge präglats av oseriösa fastighetsägare, segregation, kriminalitet och mycket skräp. Foto: Bernard Mikulic

Så ska städade gator minska kriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Området Sofielund och särskilt Seved i centrala Malmö har länge haft problem med segregation och kriminalitet, men nu testar fastighetsägarna i området nya grepp för att vända den negativa trenden. Och hittills har de anledning att vara försiktigt optimistiska.

Helst ska varenda fimp bort. Och allt skräp. Till och med småpinnar hamnar i säcken när Sofielundspatrullen är igång och städar på Seved. Patrullen består av 15 anställda som bor i Sofielund.

– Vi plockar skit här och vi jobbar mycket bra så att det blir fint, säger Mohammed Ate.

– Människor tackar oss ibland och det blir fint på gatorna och området, säger Simon Slanka

Sofielund och särskilt Seved har länge präglats av oseriösa fastighetsägare, segregation, kriminalitet och mycket skräp.

För att lösa de stora problemen kan det vara bra att börja med de mindre.

– Ju renare här är, desto bättre är det att bo här. Ju renare jag har det desto bättre trivs jag, säger Anders Helm, arbetsledare för Sofielundspatrullen.

TV: Varenda fimp ska bort när Sofielundspatrullen städar Seved.

Helst ska varenda fimp bort när Sofielundspatrullen städar på Seved. Patrullen består av 15 anställda som bor i Sofielund. Foto: Bernard Mikulic

Permanent projekt

Boende här har sett projekt komma och gå under flera decennier. Men detta är permanent säger aktörerna, Nu samarbetar 160 fastighetsägare i Sofielund med kommun, polis och inte minst boende i området för att vända den negativa utvecklingen.

– Det är en långsiktig process. Om 5-7 år kan vi se tydliga förändringar. Vi kommer fortsätta i ytterligare 5-7 år så detta är något som kommer att fortgå länge till, säger Hjalmar Falck, utvecklingsledare för fastighetsägare Sofielund.

Kommunpolisen Jonatan Örstrand håller med.

– Jag tror det har väldigt stor betydelse. Det är ju en stor brottsförebyggande metod att få till upprustning av området, att få folk som bor i området att uppleva en trygghet i sina fastigheter och att ha ett snyggt och rent område att visas i.

Kommunpolisen Jonatan Örstrand tror att upprustning av området har en stor brottsförebyggande funktion. Foto: Bernard Mikulic

Brottsligheten har flyttat

Anna Karin Ivert är kriminolog på Malmö Högskola.

– Det är en väldigt viktig grej för den här utvecklingen. Att man samarbetar. Fastighetsägare kan inte göra det själv och Malmö kommun kan inte göra det själv och inte polisen heller. Så jag tycker att det är ett väldigt intressant koncept.

Övervakningskamerorna i området har haft viss effekt. Brottsligheten har blivit mer ljusskygg men har istället flyttat till trapphus och källare.

Anna-Karin Ivert har följt och utvärderat arbetet med fastighetsägare Sofielund.

– Det är vissa saker där det verkar ha skett en positiv utveckling, tryggheten verkar ha ökat bland de boende. Den självrapporterade utsattheten ha sjunkit så det är färre som uppger att de har varit utsatta för brott.

– De boende verkar också uppfatta att det som vi kallar problemnivån har minskat. Det handlar om ifall man upplever att det är skräpigt, eller att det är mycket som är förstört och stökigt i området. De boende verkar uppleva att det har minskat.

Kriminologen Anna-Karin Ivert har följt och utvärderat arbetet med fastighetsägare Sofielund. Foto: Bernard Mikulic

”Vi lagför fler”

Kommunpolisen Jonatan Örstrand tycker sig se en förändring i området.

– Vi ser en minskning på skadegörelsebrotten men vi ser också en ökad statistik på tillgreppsbrotten och framförallt på narkotikabrotten, men det är också ett betyg på att vi lagför fler.

Resultaten hittills är försiktigt optimistiska. Detta samarbete har nu pågått i 2,5 år och ska fortsätta länge till. Uthålligheten är avgörande. Liksom den kanske största utmaningen- att engagera de boende i Seved och hela Sofielund, menar Anna-Karin Ivert.

– En viktig del för att detta arbete ska bli framgångsrikt är att de som bor här också ser nyttan med ett sånt här projekt. Det är också viktigt att den här processen inte bara leder till att området gentrifieras utan folk ska kunna bo kvar i området, säger hon.

Hjalmar Falck fyller i:

– Vi behöver göra några fysiska förändringar i området så att människor i området får gehör för små önskemål som man har. Det kan vara att man vill ha en grillplats. Man vill kanske förtäta ett gatustråk. Man vill kanske ha mer gröna träd eller titta över våra grönområden och utveckla dem och det kan vi göra relativt snabbt.

Övervakningskamerorna i området har haft viss effekt. Brottsligheten har blivit mer ljusskygg men har istället flyttat till trapphus och källare. Foto: Bernard Mikulic

”Det har blivit lugnare.”

Abdul-Rahman Guled i Sofielundspatrullen håller med om att det har blivit bättre:

-Det är bra nu och det har blivit lugnare. Innan var det inte bra men nu är det bra,

Simon Slanka hoppas att Sofielundpatrullen renhållningsarbete ska smitta av sig på de boende.

– Jag hoppas att de tänker på att inte kasta så mycket så att det fortsätter vara rent. Varför ska vi annars jobba så att det blir fint på gatorna?

Nu samarbetar 160 fastighetsägare i Sofielund med kommun, polis och boende i området för att vända den negativa utvecklingen. Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer