Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar de värnpliktiga hur man strider coronasäkert. Foto: Helena Bohm Nilsson

Här strider värnpliktiga så coronasäkert som möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ställdes den stora försvarsövningen Aurora in på grund av pandemin. Men i år övar soldater från så gott som hela landet i arméövningen Sydfront 21. Under de två veckor som övningen varat har 12 personer bekräftats smittade med corona. Till helgen avslutas övningen i Revingehed.

Under två veckor har soldaterna tagit sig från Skaraborg via Småland ner till Rinkabyfältet i Skåne för att avslutas på Revingehed i helgen.

De strider i sina ”bubblor”, i sina förband och plutoner och fysiska möten har minimerats. Men ändå har 12 personer konstaterats smittade med covid 19.

– Vi har skickat in dem till de särskilda sjukkvarteren som är avdelade, säger Rickard Johansson som är övningsledare.

Det förbandet och den grupp de tillhör sätts i karantän för fortsatt smittspårning och de som är positiva eller sjuka transporteras till hemregementet med egna transporter.

– Vi tar pandemin på fullt allvar och har genomfört en särskild riskanalys som är kopplad till covid och utfallet har lett till åtgärder, säger Rickard Johansson.

Ställde in förra årets storövning

Förra året ställde man in den stora försvarsöviningen Aurora eftersom internationella förband skulle varit med och man tyckte inte man hade kontroll på situationen. Årets övning genomförs med en helt egen sjukvårdsorganisation som inte ska belasta den offentliga vården.

Madelene Radne är sambandsgruppchef i ledningsplutonen och har satts i karantän.

– Vi jobbar vanligtvis ganska nära staben, men det har blivit lite begränsande där och vi har blivit karantänsatta hela plutonen. Vi kan fortfarande vara med men lite på sidan om, säger hon.

– Vi strider på avstånd, de här riktiga närstridsmomenten förekommer inte så ofta. Det är oftast så när vi rör oss i den här typen av strid så är det ofta förbanden i sina grupper och plutoner som på avstånd bekämpar motståndaren, säger Rickard Johansson, övningsledare.

Slutövning för värnpliktiga

Sydfront 21 är en viktig övning för armén och för de värnpliktiga är det också en slutövning.

– Det är efter den här övningen man blir krigsplacerad, säger Madelene Radne.

Sydfront avslutas 8-9 maj med brigadanfall på Revingehed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer