Foto: PolisenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Smuggelcigaretter ökar i storstäderna

Publicerad

Enligt en marknadsrapport från Svenska Tobaksleverantörsföreningen är Stockholm den stad med störst andel obeskattade cigaretter, tvåa på listan är Malmö. Men exakta siffror är svåra att få fram – olika undersökningsmetoder ger olika resultat.

Genom att göra en insamling av 10 000 tomma cigarettpaket som slängts på gator och torg i olika städer, har Svenska Tobaksleverantörsföreningen fått fram siffror som visar hur utbrett problemet är. I Stockholm visade undersökningen att andelen obeskattade cigaretter hamnade på 21 procent, i Malmö som hamnade på en andraplats, landade siffran på 18 procent. Ser man på hela Sverige landade siffran på 12,5 procent.

– För oss är det ett bekymmer att våra siffrorna går upp så högt, vi är lika måna som polisen att problemet ska lösas, säger Jonas Lundqvist Svenska Tobaksleverantörsföreningens talesperson.

Höga skatteförluster

Enligt Cecilia Zarins och Erika Nykjaer som har studerat kriminologi och som gjort rapporten ”Bakom rökridån” är problemet mer utbrett än så.

– Det säljs överallt, både i småbutiker och större affärer, säger Cecilia Zarins.

Enligt studenternas statistik, som de har gjort tillsammans med polisen och som polisen nu använder som underlag, landar andelen obeskattade cigaretter i Sverige på cirka 30 procent. Vilket är högre än statistiken från Svenska Tobaksleverantörsföreningen.

– Jag vågar inte säga varför våra siffror skiljer sig från deras undersökning, men vi har beställt en ny undersökning som kommer vid sommaren 2019, då får vi se om siffrorna stämmer överens, säger Jonas Lundqvist, Svenska Tobaksleverantörsföreningens talesperson.

Största ökningen i Sverige

Statistiken är från Svenska Tobaksleverantörsföreningen som visar hur många plockade cigarettpaket som varit illegala 2018. Foto: Svenska Tobaksleverantörsföreningen

Enligt Svenska Tobaksleverantörsföreningen visar årets resultat på en minskad andel obeskattade cigaretter i flertalet städer, t.ex. Södertälje och Göteborg. Stockholm och Malmö är däremot två städer där andelen ökat. Andelen obeskattade cigaretter i Stockholm har ökat från 14 procent 2017 till 21 procent 2018, vilket enligt Svenska Tobaksleverantörsföreningen är den största ökningen i Sverige.

Se hur lätt SVT:s reporter erbjuds att köpa smuggelcigaretter. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer