Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Wettergren (L) är ordförande i grundskolenämnden i Malmö kommun. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Så vill skolpolitikerna vända skolans låga resultat

Uppdaterad
Publicerad

Ingen nedläggning eller bussning – men skolplaceringar i centrala delar av Malmö för att få en mer varierad elevsammansättning. Så vill skolpolitiker vända Sofielundsskolans låga resultat.

Sara Wettergren (L) är ordförande i grundskolenämnden i Malmö kommun. Hon menar att det finns flera anledningar till att en skola i Malmö nu finns på den lista över skolor som uppvisat låga resultat under en längre tid och som Skolinspektionen nu tittar närmare på.

– Många elever på Sofielundsskolan kommer från resurssvaga familjer och har en annan bakgrund än svensk, säger Sara Wettergren (L).

85 procent av eleverna har utländsk bakgrund, visar statistik från Skolverket. Det innebär att de antingen är födda utomlands själva, eller att båda föräldrar är födda utomlands. Andelen föräldrar med eftergymnasial utbildning är lägre än genomsnittet i kommunen.

Inte lägga ner

Tidigare har politiker i Malmö valt att lägga ner dåligt fungerande skolor, som Rosengårdsskolans högstadium. Sara Wettergren (L) utesluter inte att det kan bli aktuellt igen, men ser det inte som en lösning för Sofielundsskolan.

– Det ska finnas andra skolor där man ska kunna placera eleverna, säger hon.

Varierat elevunderlag

Inte heller att bussa elever mellan olika stadsdelar, som förekommer i andra kommuner, ser hon som en lösning.

Däremot tror hon att det faktum att skolan ligger centralt gör att eleverunderlaget blir mer varierat, så att även föräldrar utan utländsk bakgrund väljer skolan till sina barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer