I klippet berättar Sofia Andersson Dharsani (S), ordförande i utbildningsnämnden, om beskedet att lägga ner mellan- och högstadiet på Kronan och Frälsegårdsskolan i Trollhättan. Foto: SVT

Beskedet från politikerna: Skolor i Kronogården stängs

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Den politiska majoriteten i Trollhättan kommer i morgon att besluta om att Velandaskolan får vara kvar – men högstadiet och mellanstadiet på skolan Kronan, samt Frälsegårdsskolan, båda i det utsatta området Kronogården, läggs ned. Allt för att få en bättre blandning av elever från olika områden i staden.

När skolan Kronan invigdes 2009 var det meningen att den skulle locka till sig elever från hela Trollhättan. Satsningen kostade 100 miljoner och tanken var att skolan skulle lyfta hela Kronogården. Nu läggs mellanstadiet och högstadiet ned och eleverna kommer att bussas till andra skolor runt om i Trollhättan.

– Vi har det väldigt segregerat i vår stad. Nu kommer det att bli en bättre blandning, säger Sofia Andersson Dharsani (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Vad är det som säger att stängningen av mellan- och högstadiet på skolan Kronan, samt stängningen av Frälsegårdsskolan, kommer att bryta segregationen? 

– Detta är ju förvaltningens förslag som vi har sagt ja till. De har tittat på andra kommuner som gjort likadant. Och all forskning visar att ju fler och blandande elevsammansättningar som finns, desto bättre resultat får vi på våra skolor. Och på Kronan så är det väldigt många elever som har ett annat modersmål, och vi har dessutom många nyanlända, vilket gör att de här eleverna har sämre förutsättningar att lyckas, säger Sofia Andersson Dharsani (S). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.