Här ser du om din kommun under 2020 haft en över- eller underdödlighet. Foto: Ebba Torstensson

Så påverkar corona dödstalen i din kommun

Publicerad

Det är stora skillnader i dödlighet mellan olika kommuner i Skåne under pandemin. Slump och befolkningssammansättning är faktorer som kan spela in.

– Lund exempelvis, har en ung befolkning, det är en faktor som spelar in, säger Linus Garp som är statistiker på Statistiska centralbyrån (SCB).

Jämför man dödligheten i år med genomsnittet mellan 2015 och 2019 ser man att vissa kommuner har en underdödlighet på runt 15 procent medan andra kommuner har en överdödlighet på uppåt 20 procent.

I städerna Malmö och Helsingborg, där dödligheten har förändrats med mindre än en procent, kan det fortfarande skilja mycket mellan olika stadsdelar, enligt Garp på SCB.

– Även om vi inte har mycket statistik på det är jag också säker på att det kan skilja sig mycket mellan olika bostadsområden i städer. I ett tätbefolkat område kan dödligheten vara högre.

Många faktorer spelar roll

Det är flera faktorer som spelar in hur kommunen påverkas av dödligheten. En stor faktor är demografin.

– Lund har en ganska ung befolkning och där ser vi en tydlig underdödlighet. Det kan man jämföra med kommuner som istället har en äldre befolkning där fler har dött.

Anledningen till att visa kommuner har haft en underdödlighet under året kan bland annat bero på att många äldre dött året innan.

– Efter en period med överdödlighet kommer ofta en underdödlighet. Det kan vara så att kommunen tidigare haft många som dött i influensan.

Statistikens svaghet

I mindre kommuner kan statistiken vara något missvisande. Två kommuner som sticker ut är exempelvis Båstad som har en underdödlighet på drygt 19 procent och Svedala som har en överdödlighet på 22 procent.

– Där kan det vara slumpen som pekar åt ett eller annat håll. Det kan räcka med att smitta har kommit in på ett äldreboende så ser man att det har ökat mycket, enligt Linus Garp, statistiker på SCB.

Över- eller underdödlighet i kommunerna i procent

Förändringen är jämför med den genomsnittliga dödligheten de senaste fem åren

 Bjuv        -2,4 Bromölla         4 Burlöv        8,6 Båstad     -19,4 Eslöv        1,2 Helsingborg        0,2 Hässleholm        4 Höganäs       -1 Hörby        4,4 Höör       -17 Klippan        17 Kristianstad         6,7 Kävlinge       14,6 Landskrona        -5 Lomma        -9 Lund       -1,4 Malmö       -0,8 Osby        0,8 Perstorp       -1,6 Simrishamn        3,7 Sjöbo        -7 Skurup       -6 Staffanstorp       20 Svalöv      -2,8 Svedala       22 Tomelilla        3 Trelleborg       1,8 Vellinge       2,9 Ystad      -6 Åstorp       16 Ängelholm       7 Örkelljunga       7 Östra Göinge      -2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.