Skåne är det län där det län som har påverkats minst av dödligheten under året. Foto: TT, SCB.

Trots pandemin – ingen överdödlighet i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I nästan hela Sverige pikade dödligheten under våren. Men inte i Skåne. Här har dödligheten hittills i år legat på en normal nivå.

– Skåne har utmärkt sig under året. Antalet döda stämmer överens med snittet de senaste fem åren. Men det kan förändras efter de senaste veckornas dödlighet, menar Linus Garp som är statistiker på Statistiska centralbyrån (SCB).

Jämför man Skånes dödlighet 2020 med genomsnittet för de senaste fem åren syns ingen större förändring. Skåne tillsammans med Blekinge och Västerbotten är tydliga exempel på län som avviker från den nationella kurvan.

– Anledningen är främst på att smittspridningen inte var lika stor i Skåne under våren jämfört med många andra platser, säger Linus Garp.

”Allvarliga konsekvenser ändå”

Även om dödligheten i Skåne inte har varit högre under 2020 jämfört med tidigare år betyder det inte att vi kan vara lugna, menar region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

– Den här sjukdomen sprids ju som en vanlig luftvägsinfektion via direktkontakt och droppsmitta. Hade vi inte vidtagit åtgärderna vi har hade det troligtvis sett annorlunda ut. Vi har sett personer som går med konsekvenser efter sjukdomen i flera månader så jag tycker inte att vi överdriver.

Kurvan kan förändras framöver

Sedan i början av oktober har smittspridningen tagit fart i Skåne och antalet patienter med covid-19 på sjukhus har aldrig varit högre tidigare. Detta kan komma att påverka dödligheten framöver.

– De senaste veckorna har dödligheten i Skåne ökat. Framöver kan det bli så att vi istället ser en tydlig överdödlighet i Skåne, säger Linus Garp, statistiker på SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.