Salwan Momika har fått nytt tillstånd för en manifestation i Malmö. Foto: TT

Salwan Momika nekas tillstånd för manifestation på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Polisen nekade på torsdagen Salwan Momika tillstånd att hålla sin planerade manifestation på Rosengård på lördag, där han i ansökan skrivit att han vill bränna en koran i området.

– Vi har gjort bedömningen att vi inte kan garantera den allmänna ordningen och säkerheten vid sammankomsten, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

Enligt polisen är det just platsen som varit avgörande i beslutet att avslå Momikas ansökan.

Samma dag som Momika brände koranen på Värnhemstorget i Malmö tidigare i september utbröt våldsamma upplopp på Rosengård, där bilar sattes i brand och flera personer kastade stenar mot polisen.

Upplopp och påtryckningar

Runt om i världen har det också protesterats mot koranbränningar i Sverige.

Har ni tagit beslutet på grund av de politiska påtryckningar som varit?

– Polisen ska inte ge vika efter för politiska påtryckningar. Polisens uppgift är att följa den lagstiftning som finns och det är det polisen gör. Vi har frågat om han kan tänka sig att hålla sammankomsten på någon annan plats än just Rosengård men han har sagt att han inte vill det, säger Rickard Lundqvist.

”Efterfest” och ”grillfest”

Är det på grund av upploppen som ägde rum på Rosengård senast?

– Det är en del av det. I sociala medier finns det bland annat uppmaningar om att ha ”efterfest” eller ”grillfest”. Och vi har anledning att tro att det här är med syftet att skapa en liknande situation som vi hade i början av september när det brann en hel del fordon, säger Rickard Lundqvist.

I ett sms till SVT Nyheter Skåne skriver Salwan Momika att han anser att Malmöpolisen visat oförmåga att försvara friheter och svensk lag, och att han planerar att elda koranen på lördag trots polisens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.