Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör samtalen som visar att juristen ljuger Foto: SVT

Hör samtalen som visar att juristen Soheil Naderi ljuger

Publicerad

Under ett möte i tingsrätten säger Soheil Naderi till SVT:s reportrar att han har utvandrat från Sverige och inte har någon verksamhet i landet. Men när vi ringer och låtsas att vi är klienter låter det annorlunda.

Den 16 september 2022 kommer ett mejl till tingsrätten från Soheil Naderi. En tidigare klient har stämt honom för att han tagit 50 000 kronor betalt för att ge felaktig rådgivning i en fråga om ett dödsbo.  

Han bestrider klientens krav och skriver att han inte är “delgiven i Sverige och befinner sig i och utvandrat till Iran”. 

Men samma dag, bara några timmar innan, såg SVT:s reportrar honom gå in på sitt kontor i Malmö.

”Har ingen verksamhet här”

När det någon vecka senare är dags för förhandling dyker Soheil Naderi upp till tingsrätten i Malmö, där också SVT:s reportrar väntar.  

Då säger han att han inte har någon verksamhet i Sverige och att han utvandrat. 

– Jag har ingen verksamhet här i Sverige, säger han.

Under flera tillfällen under hösten har SVT:s reportrar ringt till hans juristverksamhet och utgett oss för att vara klienter, och då låter det helt annorlunda. 

SVT Nyheter Skåne har också sökt Soheil Naderi för en kommentar men han har inte velat svara.

Hör samtalen i klippet ovan. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingeborg Spohn var demenssjuk och 96 år gammal när Soheil Naderi fick hennes namnunderskrift på ett gåvobrev och ett testamente där hon ger bort i stort sett allt hon äger till honom. – Hon är inte medveten om att hon har blivit lurad, säger Karin Lycke, som är Ingeborgs gode man. Foto: Ann Sehlin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet