Kristianstads FF-spelare blir utvisad efter att ha slagit till en Halmiaspelare. Foto: Polisens förundersökning

Samtliga åtalade döms i unik matchfixningsdom

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer samtliga sex män – varav fyra före detta fotbollsspelare i Kristianstads FF – som varit åtalade misstänkta för inblandning i tre läggmatcher under 2013 och 2014. 

Därmed ändrar domstolen Kristianstad tingsrätts dom, där samtliga åtalade friades. Till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten att erkännandet och berättelsen från en av spelarna räckte långt för att komma fram till en fällande dom.

– Hans historia innehåller allt det som behövs för att man ska bedöma den som trovärdig. Den är levande, rik på detaljer och fri från överdrifter, säger hovrättspresident Lennart Svensäter.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Under hovrättsförhandlingarna har åklagarsidan dessutom kompletterat sitt bevismaterial med analyser av telefoner som styrkte berättelsen. Men det har inte varit avgörande för rätten, menar Lennart Svensäter.

– Det fanns andra kompletterande uppgifter. Till exempel kunde man se hur mycket pengar de här två huvudåtalade, matchfixarna, vunnit i samband med uppgjorda matcher.

”Viktigt signalvärde”

Tre före detta fotbollsspelare i Kristianstads FF, samt en fjärde spelare som varit med och mutat dem, får villkorliga domar. De båda andra, de så kallade matchfixarna, döms till fängelse i ett år respektive ett år och två månader.

– Den här domen ger ett signalvärde som är viktigt. Men viktigare än domen i sig är kanske att det nu faktiskt väckts två åtal i Sverige som handlar om matchfixning. Tack vare att modiga personer trätt fram och berättat vad de varit med om har vi nu två fällande domar, säger åklagaren vid Riksenheten för korruption Johan Lindmark.

Advokat Esbjörn Svensson företräder den spelare som erkänt och vittnat mot dem andra i rätten.

– Det är en stor lättnad för honom att det här är över nu. Han får ett relativt lindrigt straff och rätten bedömer inte hans brott som grovt. Vi accepterar domen, säger han.

Kommer troligen överklaga

– Det lutar åt ett överklagande för vår del. Vi kan konstatera att hovrätten gör en precis motsatt bedömning av bevisningen än vad tingsrätten gjorde, säger Anders Tolke, en av spelarnas advokat.

Från den drabbade klubbens håll är man nöjd med dagens dom.

– Mycket glädjande. Det visar att det här är något som är helt oacceptabelt i Sverige och det är väldigt viktigt för framtiden. Nu finns det samstämighet inom idrottsrörelse och lagstiftning, säger Kristianstads FF:s ordförande Lars Åkerman.

De sex dömda männen

Växjöbo, 44 år. Döms till fängelse i ett år och två månader för grovt givande av muta, utpressning, olaga tvång samt försök till utpressning.

Landskronabo, 35 år. Döms till ett års fängelse för utpressning, försök till utpressning och olaga tvång.

Tidigare KFF-spelare, 23 år. Har erkänt. Döms till villkorlig dom för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare, 26 år. Döms till villkorlig dom för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Döms till villkorlig dom för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare, 26 år. Döms till vilkorlig dom för givande av muta. Tidigare dömd i Göta hovrätt för mutbrott för att ha försökt påverka resultat i superettan mellan IFK Värnamo och GAIS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet