Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se forskarnas bilder av hur en körsångare sprider partiklar Foto: Henrik Montgomery, TT / Lunds universitet

Håll avstånd i kören – sång kan sprida mer corona än tal

Uppdaterad
Publicerad

Sången behöver inte tystna, men just nu är det klokast att sjunga med distans. Det rådet kommer från forskare vid Lunds universitet. De har studerat hur mycket partiklar vi egentligen avger när vi sjunger. Och om vi bidrar till ökad smittspridning av covid-19 genom att sjunga?

Hittills har det saknats vetenskapliga undersökningar av hur mycket aerosolpartiklar och större droppar som verkligen avges när vi sjunger, det skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

– Det finns många rapporter om spridning av covid-19 i samband med körsång. Världen över har därför olika restriktioner införts för att göra sången säkrare, säger Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi.

Tolv friska sångare och två personer med bekräftad covid-19 har medverkat i forskningsprojektet.

Kraftfull sång sprider mer aerosoler och droppar

Forskningsstudien visar att sång – särskilt högljudd och konsonantrik sådan – sprider mycket aerosolpartiklar (små luftburna partiklar) och stora droppar till den omgivande luften.

– En del droppar är så stora att de endast rör sig någon decimeter från munnen innan de faller neråt, medan andra är mindre och kan hålla sig svävande under många minuter. Särskilt uttalandet av konsonanter friger mycket stora droppar, där bokstäverna B och P sticker ut som de största aerosolspridarna, säger Malin Alsved, doktorand i aerosolteknologi.

Mängden partiklar analyserades

Under forskningsförsöket fick sångarna gå in i en specialbyggd kammare med filtrerad och ren luft. Under sångförsöket mättes aerosoler och större droppar med hjälp av starka lampor, en höghastighetskamera och ett instrument som kan mäta mycket små partiklar. Ju högre och mer kraftfull sång, desto mer aerosoler och droppar.

Munskydd hjälpte till viss del

Forskarna menar att munskydd kan göra en viss skillnad.

– När sångarna hade på sig ett enkelt munskydd fångades det mesta av aerosolerna och dropparna upp och nivåerna blev jämförbara med dem vid vanligt tal, säger Jakob Löndahl.

– Sången behöver inte tystna, men just nu bör den inte ske utan lämpliga åtgärder för att minska smittrisker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer