Stefan Hector, operativ chef på NOA: ”Skjutningar och sprängningar i gängmiljöer ska reduceras avsevärt Foto: anders Wiklund, Johan Nilsson, TT

Operation ”Rimfrost” ska motverka gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

En så kallad nationell särskild händelse har utlysts efter den senaste tidens grova våldsdåd. Under en presskonferens redogjorde polisen för läget.

– Allmänhetens trygghet ska öka, säger den nya kommenderingschefen Stefan Hector .

Efter den senaste vågen av grova våldsdåd, där bland annat en 15-årig pojke i lördags sköts ihjäl på öppen gata i Malmö, har Nationella operativa avdelningen, Noa, utlyst en så kallad nationell särskild händelse.

– Vi har sett en helg i Malmö som är oacceptabel, med ett avrättningsliknande mord, säger chefen för Noa Mats Löfving under presskonferensen.

Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

Han fortsätter att berätta att polisen misstänker att sprängdådet som skedde bara minuter innan kan ha varit planerat för att avleda polisens uppmärksamhet.

Fyra mål

En nationell särskild händelse kan utlysas vid exceptionella händelser som inte kan hanteras inom ramen för den vanliga polisverksamheten. Det innebär att polisen kan få särskilda befogenheter och resurser för att hantera situationen.

Operation rimfrost, som den heter, arbetar framför allt mot fyra mål.

– Det vi vill uppnå är att skjutningar och sprängningar i gängmiljöer ska reduceras avsevärt. Det andra är att antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras genom användning av tvångsmedel, säger Stefan Hector, som ska leda arbetet i sin nya roll som kommenderingschef.

De två sista målformuleringarna går ut på att öka antalet beslag av vapen och sprängmedelskomponenter, samt att allmänheten ska känna sig tryggare.

”Ingen lätt lösning”

Stefan Hector kommer att leda en stab som består av rådgivare som är specialister inom olika områden.

Operationen är en tillfällig lösning och polisen räknar med att den kommer att vara i sex månader.

– Det finns ingen lätt lösning på komplexa problem. Polisen påverkar fenomenen i samhället, vi styr dem inte, säger Hector.

En nationell särskild händelse har tidigare utlysts vid terrordådet på Drottninggatan 2017 och de stora skogsbränderna förra sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

Mer i ämnet