Stefan Sintéus (polisområdeschef),Carina Persson (regionschef polisen) och Per-Erik Ebbeståhl, (trygghet- och säkerhetsdirektör Malmö Stad) när polisen i Malmö håller pressträff på Rättcentrum med anledning av helgens explosioner och skjutningar. Foto: Andreas Hillergren/TT

Efter dödsskjutning av tonåring – polisen inrättar särskild stab

Uppdaterad
Publicerad

Polisområdeschef Stefan Sintéus kommer nu att bli regional kommenderingschef och leda en stab som ska jobba med att få bukt med våldsvågen i Malmö. Polisen i Skåne kommer att få stöd och utökade resurser från resten av landet för en särskild nationell händelse.

Efter den senaste tidens grova brott i Malmö och dödskjutningen av en tonårspojke vid Möllevångstorget, höll polisen på måndagsförmiddagen en direktsänd presskonferens för att berätta om sitt arbete.

På pressträffen medverkade regionpolischef Carina Persson, polisområdeschef Stefan Sintéus och Malmö stads trygghets- och säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl.

Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

Två våldsamma helger

Det var i lördags kväll som två tonårspojkar fördes till sjukhus med svåra skottskador efter en skottlossning vid Möllevångstorget i Malmö. En av pojkarna, som var i 15-årsåldern, avled senare av sina skador. Den andre har livshotande skador.

– Vi har två våldsamma helger bakom oss, med sprängningar och mord. Våra tankar går till de anhöriga och föräldrar som får genomlida sin värsta mardröm men också till de malmöbor som känner otrygghet i sin stad, inledde regionpolischef Carina Persson.

Hon betonar också polisens samarbete med Malmö stad.

– Vi tror på den inslagna vägen, på vårt långsiktiga arbetet och det arbete vi genomför, men det finns inga snabba lösningar. Vi ser att det vi gör, gör skillnad, även om de här händelserna överskuggar det nu. Och vi ser framgång i flera utredningar som vi driver, säger regionpolischef Carina Persson.

Ännu ingen gripen

Som ett led i att myndigheterna nu intensifiera arbetet mot våldet så kommer nu polisområdeschef Stefan Sintéus att leda en stab och bli regional kommenderingschef för den särskilda nationella händelse som polisen begärt och fått för att få bukt med våldsvågen i Malmö.

– Det gör att vi kommer att kunna öka trycket ytterligare mot våldet i Malmö men också det långsiktiga arbetet. Vi bygger på det vi redan har, vi bygger inte nytt, säger regionpolischef Carina Persson.

Inom denna kommendering kommer polisen att få utökade befogenheter och resurser.

Stefan Sintéus berättar att sprängningen sex minuter innan skjutningen troligtvis var en avledningsmanöver och att de två gärningsmännen kom på cykel till pizzerian där de sedan sköt mot pojkarna.

15-åring livshotande skadad

Tillståndet för den 15-åring som är livshotande skadad är allvarligt men stablit. Han är nedsövd och har inte kunnat höras.

– Vi kommer att göra flera satsningar och förstärkningar nu. Bland annat mot den lokala droghandeln, som ligger bakom mycket av den våldsspiral vi ser nu, säger polisområdeschef Stefan Sintéus.

Ännu är ingen gripen för dådet.

Polisens pressansvariga Ewa-Gunn Westford berättar att polisen nu har en stor mängd teknisk bevisning att gå igenom.

– Vi har en stor mängd kameror i området men även vittnesuppgifter och liknande, det ska vi titta på nu.

Insatser mot Malmös unga

Malmö stad kommer att jobba med normbildade insatser bland unga.

– Vi kommer att jobba preventivt mot droger och med de unga som köper droger. Med normbrottsfrågor på lång sikt. Det är också en viktig del i detta, säger Malmö stads trygghets- och säkerhetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl.

– Den stora utmaningen för oss är den långsiktiga, att få så många barn som möjligt att gå ut skolan med godkända betyg, så att man inte hamnar i sådana här miljöer.

Malmö Stad kommer också ha en person i polisens särskilda stab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

Mer i ämnet