Detaljerad satellitbild över sydvästra Skåne Foto: Copernicus satellitprogram

Satellitbilder ska göra jordbruket mer klimatsmart och lönsamt

Uppdaterad
Publicerad

Sen människan började odla så har jordbruket varit en konservativ bransch där förändringarna varit långsamma. Men nu händer det mycket. För att möta klimathotet och öka lönsamheten kan bönder nu använda satellitbilder för att få ny information.

Jordens miljöproblem är idag ofta storskaliga och gränsöverskridande. Jordbruket är en stor miljöpåverkande bransch som nu har fått ett nytt verktyg i högupplösta satellitbilder.

Nya bilder varje dag

Inom ramen för det europeiska satellitprogrammet Copernicus levereras dagligen bilder som ger nya möjligheter att studera natur, fält och skog på detaljnivå.

– Med hjälp av de här detaljerade bilderna kan bönder få bättre tillgång till data om sina åkerfält om hur till exempel tillväxten ser ut och om de behöver sätta in åtgärder. Man kan se om det har varit problem med skörden på grund av torka eller insektsangrepp. Har man en tidig varning så kan man sätta in åtgärder och kanske rädda en skörd, säger naturgeografen Lars Eklund vid Lunds universitet.

Lars Eklund tror att satellitbilder kommer hjälpa bönder och skogsägare i framtiden. Foto: Bernard Mikulic

Ger mycket detaljerad information

Mätningarna från satellitbilderna ger detaljerad data om markytan som mullhalt i jorden, plantornas kväveupptagning, växtstadium samt fuktighet i planta och jord. Bilderna ger en upplösning ner till tio meter, och på så sätt kan enskilda åkrar och skogar studeras på detaljnivå.

Detta ger nya möjligheter att minska slöseri med gödsel, vatten och bekämpningsmedel.

– Genom att ha information om var åtgärder behöver sättas in kan bönderna med mycket större precision gödsla och bevattna på rätt ställe vid rätt tidpunkt. På så sätt sparar man resurser och man minskar utsläppen av giftiga kemikalier för miljön och man kan också få en klimatnytta. I framtiden tror jag att enskilda bönder och skogsägare kommer att ha väldigt enkel tillgång till den här typen av ny teknik, säger naturgeografen Lars Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.