”Det är nästan bedrägligt beteende”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka beslutar regionfullmäktige om nästa års sjukvårdsbudget. En budget som den styrande femklövern själva kallar för satsning på vården. Men Sydnytts granskning visar att den satsningen egentligen handlar om något helt annat.

– Situationen för hela den skånska sjukvården är för närvarande oerhört hotad och kritisk och i synnerhet här på universitetssjukhuset i Lund och Malmö. Cancervården är ett tragiskt exempel  på detta. Vi står nu inför massiv nedrustning av verksamheten, säger Mikael Eriksson som är överläkare på cancerkliniken på SUS.

För drygt en vecka sen gjorde kliniken en konsekvensanalys av vad sjukvårdsbudgeten för 2013 skulle innebära.

Region Skånes ekonomi

– Vi blir av med drygt femtio medarbetare och tvingas stänga minst en av våra avdelningar.

”Jag kan inte ljuga för mina patienter”

Resultatet är enligt honom förödande.

– Det är en otroligt svår situation. Jag kan inte ljuga för mina patienter. När en patient vädjar till mig och frågar ”Finns det inte nåt ytterligare att göra?” så kan jag inte säga ”nej du har fått allt rimligt redan” om jag vet att jag har ytterligare en god möjlighet att ge en meningsfull behandling. Det kan jag inte.

Cancerkliniken på SUS är bara en av många där personalen är orolig för hur besparingarna nästa år ska slå mot patientsäkerheten. Men har dom anledning att vara oroliga? Regionledningen har lovat en satsning på mer än 700 miljoner till vården för nästa år.

– Vi tillför hälso- och sjukvården mer än 700 miljoner kronor nästa år för att ge mer hälso- och sjukvård till dom skånska medborgarna, sa regionrådet Gilbert Tribo (FP) när budgeten presenterades i oktober.

Regionstyrelsens Pia Kinhult hade samma budskap:

– Vi tillför nu 714 miljoner netto till sjukvården. Så det är ju så att säga inte besparingar vi pratar om.

Stort underskott för sjukvården

Budgeten för sjukvården i Skåne ökar mycket riktigt med drygt 700 miljoner jämfört med förra årets. Slutsiffran landar på 716 miljoner. Men frågan är hur mycket av de här pengarna som i slutändan når patienterna och direkt bidrar till bättre vård.

För av den summan går den stora merparten åt till att personalen ska få en löneökning, precis så som sker varje år.

– Jag förhåller mig till det faktum att vi har ökat budgeten, säger Carl-Johan Sonesson (M) som är regionråd och ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men hur kommer de pengarna göra så att det blir mer och bättre vård för skåningarna?

– Genom att vi kan bibehålla duktig personal och att vi kan ge dem en löneuppräkning.

Skånes invånare väntas också bli fler. Fler invånare kräver naturligtvis mer sjukvård och enligt regionen kommer detta att kosta uppskattningsvis 291 miljoner. Tillsammans är alltså siffran uppe i 691 miljoner, och då bara för att kunna öka personallöner och för att möta den ökande befolkningsmängden. Dessutom har regionens egna ekonomer gjort en beräkning för hur stort underskottet tros bli för sjukvården 2012. Och i den senaste delårsrapporten visar prognosen ett underskott på 590 miljoner.

– Jag tror inte att någon överhuvudtaget hänger med i det här resonemanget om jag ska vara helt ärlig, säger Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande. 

– Vad det handlar om är att vi ökar ramen för sjukvården med drygt 700 miljoner. I det ligger nästan hälften som en ökad ambition och det kommer bli en helt annan situation än vad vi faktiskt har haft 2012.

”Nu vädjar vi till politikerna”

Överläkaren Mikael Eriksson har hört orden förr.

– Man upprepar detta som någon sorts mantra. Det är nästan bedrägligt beteende. Jag tror inte att folk förstår hur illa det är ställt för att politikerna lyckas vilseleda.

Och han får medhåll från fackligt håll.

– Nu vädjar vi till politikerna att tillföra mer pengar till sjukvården nästa år. Eller i alla fall så mycket mer att man inte behöver spara ytterligare, säger Lars Nevander som är ordförande för de skånska läkarföreningarna.

Hör av dig!

Har du tips om vad som händer i den skånska sjukvården?

Hör av dig till olle.wiberg@svt.se eller 040-22 74 19/040- 22 23 23. Du kan givetvis vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Skånes ekonomi

Mer i ämnet