Efter 140 år – här skrivs sista sidan i Svenska Akademiens ordbok

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är oviss. Detta sedan Svenska Akademien sagt att de överväger att sluta finansiera ordboken efter 2023 och vill att staten och kulturdepartementet går in med pengar. Ett upprop bland ett hundratal forskare, språkvetare och författare kom förra veckan med rubriken ”Rädda SAOB! På den lilla redaktionen i Lund har man ändå en plan för hur ordboken ska kunna revideras.

Just nu pågår arbetet med de sista bokstäverna i Svenska Akademiens ordbok som inte ska förväxlas med ordlistan, utan är en historisk ordbok som beskriver all skriven svenska från 1500 talet fram till våra dagar. 30 000 tättskrivna sidor.

– Vi har bara ä och ö kvar nu så det är nära slutet men när vi är framme vid ö så är vi långt ifrån färdiga. Det är mycket revidering som är nödvändig, säger Christian Mattsson som är redaktionschef på den lilla redaktionen som ligger i Lund.

Bokstaven A gavs ut redan 1893 vilket gör att många moderna ord saknas – andra är föråldrade.

– Verket är ojämnt och vi har arbetat med en revideringsplan sedan flera år tillbaka.

Vill göra det modernare och mer tillgängligt

Det handlar dels om vilka nya ord man ska plocka in men också hur man kan göra innehållet mer tillgängligt digitalt. Idag är informationen mycket kompakt och tätt skriven.

Men Svenska akademien överväger att sluta finansiera SAOB:s fortsättning eftersom de inte längre har pengarna de fått från Post- och Inrikes Tidningar.

På redaktionen vill man inte kommentera finansieringen utan arbetar på och skall vara färdiga med bokstaven ö 2023.

– Det är vårt kollektiva minne, en nyckel till vår äldre litteratur och till äldre texter, säger Bo Wendt som är huvudredaktör.

Det sista ordet som det ser ut blir öxla, som betyder öka. Ett ord som inte använts sedan 1500-talet.

Från tandblekning till Timbuktu

De äldsta källorna är från 1521. Ett exempel på ordet riva är hämtat från Lindhs husapotek 1675 som beskriver tandblekning och hur man ska riva tänderna med medlet. Men det finns också moderna citat från Jason Diakités bok ”En droppe midnatt”.

Det finns uppemot en miljon citat i hela ordboken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.