Deltagarna på scoutlägret på Sjöröd får inte får laga mat över öppen eld. Foto: Hilda Abrahamsson

Eldningsförbud drabbar scoutläger – ”enorm omställning”

Uppdaterad
Publicerad

Det rådande eldningsförbudet leder till att deltagarna på scoutlägret på Sjöröd med 2500 deltagare inte får laga mat över öppen eld. I stället tvingas volontärer laga all mat i ett kök på området.

På scoutlägret på Österlen har man i flera år anordnat sommarläger. Normalt sett lagar deltagarna all mat på öppen låga eller på gasolkök – men i år är det förbjudet.

– Att vi haft förbud mot att använda öppen låga och varit tvungna att använda gasol har hänt. Men inte att det har varit totalförbud. Det är första gången jag upplever det och jag har varit scout i 40 år, säger Göran Larsson, informatör på scoutlägret.

Göran Larsson, informatör på scoutlägret. Foto: Hilda Abrahamsson

Tillsammans med räddningtjänsten, länsstyrelsen och MSB har man kommit fram till att lägret kan arrangeras trots den rådande torkan och värmen. Men med restriktionen att det där, som i resterande delar av Skåne, råder totalt eldningsförbud.

”En enorm omställning”

Den 25 juli blev det totalförbud att elda i hela Skåne. Sedan scoutlägret fick beskedet om eldningsförbudet för bara några dagar sedan har de fått ställa om och laga all mat inomhus i ett storkök.

– Det har varit en enorm omställning, framför allt de som hanterar maten som mer eller mindre har jobbat dygnet runt sedan dess för att få till en matsedel som fungerar under rådande omständigheter, säger Göran Larsson.

Lägret ska under veckan servera mat till uppemot 2500 personer.

– Vi har valt att se det här som en utmaning. Det ställer självklart till lite problem, men vi har riktigt bra funktionärer som varit beredda att jobba de här nätterna för att lösa uppgifter. Så vi ville inte ställa in, det här kommer att bli ett läger att minnas i framtiden, säger Tedde Julén, köksansvarig.

Tedde Julén, köksansvarig. Foto: Hilda Abrahamsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.