Det är stora skillnader mellan hur många som testar sig för livmoderhalscancer i de skånska kommunerna. Foto: TT

Stora skillnader i cancerkontroll mellan skånska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Skånes kommuner skiljer sig åt rejält när det gäller andelen personer som går på cancerscreening, det visar en ny rapport från Cancerfonden. Till exempel har över var tredje kvinna i Åstorp aldrig testat sig för livmoderhalscancer, jämfört med Kävlinge där endast var femte skippat screening.

Skillnaderna är också stora mellan Sveriges regioner och när det gäller screening för bröst- och livmoderhalscancer hamnar Skåne på sjuttonde plats nationellt. Samtidigt är skillnaderna också märkbara inom regionerna.

Stor skillnad mellan kommunerna

I Skåne ligger Svalöv och Åstorp lägst när det gäller andelen kvinnor som genomgått screening för livmoderhalscancer, med 61 respektive 60 procent. En stor skillnad mot Kävlinge och Vellinge där siffran ligger på omkring 80 procent.

Enligt rapporten är socioekonomiska faktorer en viktig del i skillnaderna. Ju lägre medelinkomst i ett område, desto lägre screeningdeltagande. Det innebär att personer med låg inkomst löper större risk att utveckla cancer som inte upptäcks i tid.

Regionens arbete viktigt

– Screening räddar liv. Regionerna måste sätta in alla nödvändiga åtgärder för att nå fram till de personer som inte deltar, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.

Förra veckan rapporterade SVT Nyheter Skåne om att regionen infört hemmatester för livmoderhalscancer. Då provade vår reporter testkitet, som kommer skickas ut till samtliga skånska kvinnor i åldern 23-64 år:

Andelen screenade för livmoderhalscancer i skånska kommuner

Bjuv 67%

Bromölla 76%

Burlöv 68%

Båstad 70%

Eslöv 68%

Helsingborg 68%

Hässleholm 73%

Höganäs 66%

Hörby 64%

Höör 71%

Klippan 69%

Kristianstad 70%

Kävlinge 82%

Landskrona 69%

Lomma 77%

Lund 69%

Malmö 63%

Osby 74%

Perstorp 69%

Simrishamn 72%

Sjöbo 64%

Skurup 72%

Staffanstorp 74%

Svalöv 61%

Svedala 69%

Tomelilla 68%

Trelleborg 65%

Vellinge 79%

Ystad 74%

Åstorp 60%

Ängelholm 74%

Örkelljunga 64%

Östra Göinge 71%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.