Hör SD-politikern och skolans rektor ge sin syn på händelsen i videon. Foto: SVT

SD-politiker i Hörby får inte stöd för kritik mot skolundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Johan Ohlin (SD), ordförande i kommunfullmäktige i Hörby, kritiserade i april en lärare på Polhemsskolan i Lund. Han hävdade att läraren spred vänsterpropaganda på sina historielektioner. Utbildningsnämnden i Lund har gjort en utredning på uppdrag av Skolinspektionen och kommit fram till att det inte stämmer.

Under en distanslektion i historia var Johan Ohlin (SD) med och lyssnade på vad läraren sa. Han gjorde det i egenskap av förälder. Efteråt hörde han av sig till läraren via mejl och kritiserade undervisningen. Han reagerade bland annat på att stormningen av Kapitolium benämndes som ett försök till statskupp.

Lunds kommun finner inte stöd för påståendet. De konstaterar:

”Det råder i princip konsensus kring att det var ett försök till statskupp bland statsvetare, även medarbetare inom Trumps administration har uttryckt det, bland andra Fiona Hill och Robert Reich (tidigare arbetsmarknadsminister i USA).

Inget fel av mentorn

Johan Ohlin skriver i sin anmälan även att ”elevens mentor vid utvecklingssamtal sagt att han vill förändra elevens politiska ståndpunkt”.

Kommunen svarar:

”Enligt rektorn uttryckte läraren sig inte på det sätt som föräldern vill göra gällande. Läraren gjorde klart att eleven får ha vilka åsikter eleven vill, de kommer inte att betygsättas.”

Den tredje punkten rör elevens exponering i media.

Utbildningsdirektör Stefan Norrestam skriver:

Rektor har inte som påståtts ”lyft fram eleven i offentlighetens ljus”. Johan Ohilns mejl till läraren är däremot allmänna och offentlig handlingar.

Beklagar elevens upplevelse

Sammanfattningsvis bedömer utbildningsnämnden att det inte är visat att skolan eller dess personal brustit och att inga åtgärder ska vidtas med anledning av klagomålet. Utbildningsnämnden beklagar dock elevens upplevelse av sin skolsituation och de konsekvenser som uppstått.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har tidigare kritiserat Johan Ohlin för att han försökte påverka undervisningen. Då han i mejl till läraren skrivit att han ska ”dokumentera vidare och återkomma vid behov”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.