Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Erika Lager/SVT

Utbildningsministern kritiserar SD-toppens försök att styra undervisning på Polhemskolan

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström (S) riktar skarp kritik mot hur SD-toppen i Hörby, Johan Ohlin, försökte påverka undervisningen på Polhemskolan i Lund, det rapporterar Sydsvenskan.

– Det hör inte hemma i svensk skola, säger hon till tidningen.

Kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, Johan Ohlin (SD), la sig via mejl i hur en lärare på sitt barns skola i Lund bedrev undervisning. Han ansåg bland annat att det som lärdes ut var ”vänsterpropaganda”. Nu kritiserar utbildningsminister Anna Ekström (S) Ohlins inblandande i Sydsvenskan.

– Lärare som gör sitt jobb och undervisar enligt läroplanen ska inte behöva vara rädda för att makthavare lägger sig i deras lektioner.

Anna Ekström (S) säger att hon blir upprörd av hur SD-toppen blandat sig i undervisningen och att hon ser allvarligt på det.

Mejlet till skolan

I mejlet till skolan skrev Johan Ohlin (SD) att han planerar att dokumentera hur undervisningen bedrivs och att han ”återkommer vid behov”. Han överväger dessutom att spela in lektioner.

– Det är min rättighet att göra det, jag menar inte att man ska göra det men en undervisning måste tåla granskning. Inspelningar av samhällsföreteelser kan ju vem som helst göra, säger han till SVT Nyheter i en tidigare artikel.

I klippet berättar Johan Ohlin (SD) hur han resonerar och skolans rektor kommenterar situationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SD-politikern och skolans rektor ge sin syn på händelsen i videon. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer