André af Geijerstam (SD), partiets gruppledare i kommunfullmäktige i Sjöbo kommun, vet inte varför kandidaterna inte registrerats. Foto: Ninni Mikael/SVT

SD missade skicka in namnlistor – tusentals skåningar kan inte rösta på partiet i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 september går medlemmar i Svenska kyrkan till valurnorna. Sverigedemokraterna har satsat på kyrkovalet, men nu visar det sig att partiets valsedlar inte kommer finnas i flera församlingar i Skåne.

– Vi hade faktiskt 20 kandidater som var villiga att ställa upp och som tyckte att detta skulle bli väldigt roligt. Tyvärr så kan de inte göra det nu, säger André af Geijerstam (SD), partiets gruppledare i kommunfullmäktige i Sjöbo.

Sverigedemokraterna kan inte svara på hur det kommer sig att partiet inte har registrerat kandidaterna. En utredning har startats för att ta reda på vad som hänt, enligt af Geijerstam.

kyrkovalet 2021

Sjöbo är inte den enda församlingen där SD står utan kandidater till kyrkovalet. Partiet har även missat att skicka in kandidatlistor för Lunds pastorat och Värby församling i Svedala kommun, enligt Lunds stift.

Berör 52 000 skåningar

Sammanlagt är det närmare 52 000 röstberättigade skåningar som inte har möjlighet att rösta på Sverigedemokraterna till kyrkofullmäktige i dessa församlingar.

I kyrkovalet går det inte att skriva för hand på valsedlar, till skillnad från val till kommuner och riksdag.

De flesta partier har lokala företrädare som ska ombesörja att kandidatlistorna skickas in till kyrkovalet. Sverigedemokraterna har centraliserat uppgiften att hantera registreringen. Partiet har bara ett ombud och en ersättare som ska sköta registreringen för hela landet. När SVT Nyheter ställer frågor till ombudet om vad som gått fel, får vi ingen förklaring.

Ystads Allehanda har tidigare skrivit om att Sverigedemokraterna missat att skicka in kandidatlistor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet