Helmuth Petersen (SD), Patrik Holmberg (C) och Torbjörn Karlsson (S). Foto: SVT

Maktkampen långt ifrån över i Trelleborg

Publicerad

När alla kommunalvalsröster i Trelleborg är räknade står det klart att sverigedemokraterna är största parti. Men moderaterna vill ändå ha kommunalrådsposten.

Sverigedemokraterna blev största parti i Trelleborg, men förefaller inte vilja ta ansvar för att styra kommunen. Det säger Patrik Holmberg (C), ledamot av kommunstyrelsen i Trelleborg.

– De verkar vilja sitta på åskådarläktaren och tala om för alla andra vad de ska göra. Väljarna är nog besvikna.

I valet fick SD en fjärdedel av rösterna, 25,4 procent, socialdemokraterna 23,5 procent och moderaterna 22,4 procent. Den mittenkoalition som styrt Trelleborg under de gångna fyra åren har därmed inte längre någon majoritet. Förhandlingar pågår nu mellan partierna, men alla pratar inte med alla.

– Vi har bara kontakt med moderaterna, berättar Helmuth Petersen (SD).

Moderaterna vill ha ordförandeposten

I de pågående förhandlingarna med SD kräver dock moderaterna såväl ordförandeposten i kommunstyrelsen som ordförandeposter i samtliga nämnder, säger Mikael Rubin(M), oppositionsråd.

– Det är vårt förhandlingsmandat  just nu. Sen får vi se var vi hamnar.

Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg, påpekar att SD givetvis ställer krav i förhandlingarna med moderaterna.

– Och får vi inte dessa krav uppfyllda så kan vi inte regera tillsammans. Då blir vi vågmästare endast.

Enligt Patrik Holmberg (C) som förhandlar för centern så har SD inte särskilt mycket emot att vara just vågmästare.

– De är som figurerna i the Muppet Show, gubbarna som sitter på hyllan och talar om för alla vad de ska göra. Men väljarna vill nog ha dem på scen.

Även kommunalrådet Torbjörn Karlsson (S) säger att ”hittills tyder inte mycket på att SD tar ansvar. Väljarna är nog besvikna”.

Helmuth Petersén (SD) tillbakavisar kritiken.

– Hade vi fått 50,5 procent av rösterna hade vi styrt upp kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trelleborg

Mer i ämnet