Foto: SVT

SD största parti i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tappar kraftigt, och Socialdemokraterna petas från platsen som största parti till förmån för Sverigedemokraterna i Skåne. Så ser resultatet ut av en opinionundersökning SVT gjort i samarbete med Novus.

I hela landet backar moderaterna kraftigt, och flera av dess tidigare väljare säger sig idag sympatisera mer med Centerpartiet. Moderaternas tapp i hela riket gör att Sverigedemokraterna nu är näst största parti efter Socialdemokraterna.

Men i Skåne har SD även tagit sig förbi S i opinionsmätningen. 26, 6 procent av skåningarna säger i undersökningen att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val idag. I valet 2014 var siffran 17, 6 procent.

– Det är inget onormalt, de ligger alltid före i Skåne än i övriga landet. Det som snarare är anmärkningsvärt är att klyftan mot resten av landet minskar, säger Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet.

Att partiet nu toppar en mätning är enligt Anders Sannerstedt inget nytt.

– De hade höga siffror hösten 2015 innan regeringen sa att man skulle börja strama åt flyktingpolitiken. Men det är val som räknas, och då har de aldrig varit störst.

Kraftigt upp för C

Moderaterna tappar kraftigt i hela landet, och så även i Skåne. I valet 2014 röstade 24, 7 procent av skåningarna på moderaterna. I den nya marsmätningen har siffran sjunkit till 19 procent.

Detta samtidigt som Centerpartiet gör ett rejält uppsving, från 4,7 till 9,6.

Anders Sannerstedt beskriver dessa rörliga väljare som allmänborgerliga, det vill säga väljare utan någon stark partiidentitet.

– Jag brukar ibland beskriva det som att de är som en flock kajor. De lyfter samtidigt från en plats, och slår sig ner någon annanstans.

Kan ha 40 procent i Sjöbo

Sverigedemokraternas starka siffra i Skåne följer alltså enligt Anders Sannerstedt trenden i hela landet, och i Skåne tror han att partiet går framåt i de kommuner där de redan tidigare varit starka.

– I Sjöbo fick de 29 procent förra valet. Jag skulle tro att de kanske har upp emot 40 procent där idag.

Däremot tror han inte att vare sig Malmö eller Lund dras med anmärkningsvärt i kurvorna.

– Lund är partiets sämsta kommun i hela Götaland. Inte heller i Malmö har utvecklingen varit positiv för Sverigedemokraterna. Men i flera andra kommuner ligger de troligen nu över 30 procent, säger Anders Sannerstedt.

Ingen av förändringarna i SVT/Novus marsmätning är emellertid statistiskt säkerställd jämfört med mätningen i februari. Däremot är det statistiskt säkert att Moderaterna har tappat och att Centerpartiet har ökat sitt stöd sedan januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer