Kraftig ökning av egenprovtagningen av covid

Uppdaterad
Publicerad

På tre veckor har antalet som provtas för covid ökat med 75 procent. Det berättade Region Skåne vid sin pressträff idag. Andelen smittade ligger mycket lågt, men än är inte faran över

Pressträffen idag handlade bland annat om hur sjukvården ska kunna fungera och utvecklas under en pågående pandemi.

– Det är tacksamt att vi får mer pengar från staten. Men samtidigt så viker skatteintäkterna och färre åker i kollektivtrafiken, sa Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.

– För att klara ekonomin måste vi få tillbaka våra resenärer till exempel. Och för att klara att ta igen den uppskjutna vården måste vi utveckla våra mindre sjukhus.

Alf Jönsson pratade också om att digitaliseringen måste fortgå om vården ska klara sig, många av systemen är gamla och behöver bytas ut.

Full produktion

Hälso- och sjukvården är nu i full produktion. Detsamma gäller folktandvården.

– Vi måste jobba med samma intensitet och engagemang som vi gjort under pandemin hittills för att komma ifatt, sa Alf Jönsson.

Provtagningen har ökat kraftigt rapporterar regionen.

– Det har varit stort fokus på egenprovtagningen. Den har ökat med 75 procent på tre veckor, sa Eva Melander som är smittskyddsläkare.

– Idag har vi 49 apotek och åtta stationer för provtagning i bil runt om i Skåne. Klockan åtta i morse så var 69 procent av tiderna lediga. Så vi har en helt annan situation idag än tidigare.

Eva Melander påminde också att den som bokat en tid, men inte kan komma, måste avboka för att inte blockera tiden för någon annan. Hon berättade också att ingen arbetsgivare kan kräva test för att man ska få komma tillbaka till jobbet.

Färre äldre smittas

Just nu ligger andelen av dem som provtas som verkligen har covid på 1,5-2 procent.

– Det innebär att 98 procent inte har covid, utan någonting annat,  sa Eva Melander.

De flesta som smittas  är unga eller vuxna i arbetsför ålder. Smittan är fortsatt låg bland de äldre. Och siffrorna är förhållande vis låga över lag i Skåne

– Men vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi. I länder omkring oss ökar fallen på ett helt annat sätt. Ska vi kunna hålla vår nivå måste vi fortsätta att jobba hårt, sa Eva Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.