Region Skåne inväntar besked från Folkhälsomyndigheten kring testning bland allmänheten. Foto: Johan Nilsson/TT

Läkare avgör vem som får testa sig för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Medan kurvorna för coronasmittan i Stockholm och Västra Götaland pekat brant uppåt så ligger den för Skåne som ett streck. Men fortfarande dröjer möjligheten för allmänheten att kunna testa sig för virus och antikroppar. Region Skåne hoppas på besked från Folkhälsomyndigheten senare under torsdagen.

När kan man testa sig? Det är en fråga som återkommer igen och igen i den coronachatt som vi har här på vår sajt. Och svaret är att Region Skåne fortfarande inte har något exakt datum. Man håller fortfarande på att ta fram riktlinjer.

– Vi väntar på en överenskommelse mellan Folkhälsomyndigheten och regionerna hur det här ska går till, sa regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Alla som uppvisar symptom har i nuläget ingen självklar rätt att testa sig, men man kan enligt smittskyddsläkare Eva Melander få göra det om en läkare bedömer det som viktigt.

– Det är upp till den läkare som man har kontakt med, som gör en medicinsk bedömning. Det är det som gäller idag.

Ökad smittspårning

Region Skåne ska framöver öka sin smittspårning. Alf Jönsson berättade att regionen ska sluta avtal med Folkhälsomyndigheten om ökad hjälp på det området. Idag sker det spårning inom vården och omsorgen, men nu ska alltså fler omfattas.

– Antalet provtagningar ökar också stadigt, sa smittskyddsläkare Eva Melander.

– Man kan se i statistiken att vårdcentralerna nu testar alltfler personer med symptom som har betydelse för behandlingar.

När det gäller antalet som konstateras med smitta så ligger det konstant vad gäller antalet fall, trots att fler provtas. Just nu så säger statistiken att 6,5 procent av patienterna som testas har coronasmitta. För personalen ligger siffran på 9,6 procent.

Flack kurva

Eva Melander visade en kurva över smittspridningen i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

– Här kan man se att vad gäller Skåne så ligger smittspridningen som ett ganska rakt streck. I Stockholm och Västra Götaland har det sett helt annorlunda ut med kraftiga toppar, sa Eva Melander.

Smittskyddsläkare Eva Melander. Foto: Johanna Olofsson

En av framgångsfaktorerna som framhölls var det täta samarbetet mellan regionen och kommunerna. Ett samarbete som ska fortsätta.

Alla är välkomna

Från och med lördag så är det fritt fram för friska personer att resa fritt inom Sverige. Och inom regionen är man inte så orolig för att det ska öka smittspridningen. I vården har man dessutom kapacitet att ta emot även turister med covid-19 försäkrar man.

– Att blanda människor innebär alltid en risk, men om alla följer regler och föreskrifter så behöver inte ökat resande innebära ökad smittspridning, sa Eva Melander.

– Kom gärna och besök Skåne vare sig du kommer från Stockholm, Danmark eller Tyskland. Men var medveten om att här gäller samma regler för alla, sa Alf Jönsson. Och för att understryka det så kom avslutningsorden den här gången på danska:

– Hold i, hold ud, hold afstand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.