Ett våldsamt bråk uppstod på Bantorget i Lund när två politiska grupper drabbade samman. Polisen grep sex unga män misstänkta för misshandel. Foto: Privat läsarbild

Sex gripna efter slagsmål i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Ett våldsamt bråk uppstod på Bantorget i Lund när två politiska grupper drabbade samman. Polisen grep sex unga män misstänkta för misshandel.

Det var vid halvtvåtiden på lördagen som bråket uppstod. En grupp med en flagga från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen slogs med en annan grupp.

– Det var ett tiotal från NMR som delade ut flygblad och paraderade längs Lilla Fiskaregatan, sedan drabbade de samman med motdemonstranter vid Bantorget, säger studenten Elias Nilsson som blev vittne till händelsen.

Vilt slagsmål

Enligt Elias Nilsson uppstod tumult redan när männen med NMR-flaggor gick och delade ut flygblad. Motdemonstranter ska ha skanderat slagord som ”Inga rasister på våra gator”, och till sist bröt vilt slagsmål ut vid fontänen på Bantorget.

– Först var det bara ett par poliser på plats och de fick svårt att hålla folk under kontroll när slagsmålet bröt ut mitt på torget. En tjej fick en spark i magen och någon annan slog runt sig med en NMR-flagga, berättar han.

Hur var stämningen?

– Det var inte jättemånga inblandade i slagsmålet. Det kanske var 10 nazister och dubbelt så många motståndare, men det är klart att det blir otrygg stämning när folk börjar slåss mitt på dagen på ett torg i centrum.

Ingen demonstration

Polisen bekräftar att det handlar om två skilda politiska grupperingar som drabbade samman.

– Det rörde sig inte om någon regelrätt demonstration, säger Filip Annas, presstalesperson hos polisen.

– Någon av grupperna har delat ut flygblad och det behöver man inget tillstånd för.

Polisen fanns dock på plats redan från början eftersom man misstänkte att det kunde bli bråk. Patrullen ingrep också vid bråket på Bantorget. Sex personer greps – en pojke i 15-årsåldern, tre män i 20-årsåldern och två män i 30-årsåldern. Under eftermiddagen meddelade polisen att tre av dem misstänks för misshandel, två för misshandel samt våldsamt motstånd. En person släpptes av polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.