Genrebild

Sexåring fick dropp för snabbt – skrek av smärta

Publicerad

En sexåring som skulle få näring och antibiotika i hemmet fick dropp i för snabb takt. Barnet drabbades av kräkningar, svår huvudvärk och hög puls och fördes med ambulans till sjukhus. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot Region Skåne.

Barnet hade gått igenom en tarmoperation och vårdades tillfälligt i hemmet. Näring och antibiotika skulle ges via dropp av personal från Avancerad sjukvård i hemmet i Lund. En halvtimme efter att en sjuksköterska satt dropp började barnet må dåligt.

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver barnets pappa att barnet efter en stund började få huvudvärk och kort därefter skrek högt i svåra smärtor. Pulsen steg och barnet svettades och började kräkas. När föräldrarna ringde sjukhuset i Lund skickade de en ambulans för att hämta barnet som blev inlagt för observation.

Inspektionen för vård och omsorg skriver i sitt beslut att sjuksköterskan borde kontrollerat inställningen på pumpen som gav droppet, framförallt då hon inte var van vid den och hon upplevde arbetsmiljön som stressig. Dessutom var riktlinjerna för vilken pump som skulle användas otydlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.