Simrishamns nya bokbuss rullar ut till låntagarna längre fram i vår. Foto: Simrishamns kommun

Så ska Simrishamns första bokbuss se ut

Uppdaterad
Publicerad

Simrishamns bibliotek lät kommunens skolelever vara med och tycka till om sin nya bokbuss på Österlen. Djur, natur, äpplen, böcker och regnbågar var mångas favoritmotiv. Slutresutatet har den grafiska formgivaren Julia Persson i Malmö stått för.

– I höstas bad vi alla elever i kommunens grundskolor att lämna förslag på vilka motiv man tyckte skulle pryda bokbussen utvändigt. Vi gick även ut i sociala medier och här på biblioteket och vi fick in nästan 150 ritningar, säger Kate Visonj, biblioteksassistent på Simrishamns kommun och bokbussansvarig.

Bibliotekspersonalen ville att bussens färger skulle matcha biblioteksbyggnadens röda tegel och gröna väggmålning.

– Illustrationen fick gärna också ha inslag av skånsk allmoge för att ge en känsla av tidlös, lokal förankring. Vi ville också att det skulle tilltala båda unga och gamla, då biblioteket inte bara kommer att besöka byarna, utan även förskolor och äldreboenden, säger Kate Visonj.

Kunskap på hjul

Resultatet blev en buss målad i djup grönska, med djur på väg under en regnbåge och en uggla omgiven av äpplen. En allmogebård löper längs med hela bussen.

– Förhoppningsvis kan den som bidragit med förslag känna igen just sitt motiv på det nya biblioteket som ska rulla ut kunskap och kultur inom en snar framtid, säger Kate Visonj, i ett pressmeddelande.

Något exakt datum är ännu inte fastställt för när bokbussen ska börja köra ut. Men låntagarna kan hålla utkik efter den gröna bussen längre fram i vår.

Simrishamns bokbuss

Bokbussen kommer rymma upp till 1800 kilo medier och är tänkt att besöka ett tjugotal byar, förskolor, samt äldre- och asylboenden.

Utöver sina vanliga stopp kommer bokbussen även att användas för olika evenemang, såsom sagostunder, högläsning samt digital vägledning.

Källa: Simrishamns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.