Foto: Johanna Olofsson

Så ska akutsjuka barn tas om hand i coronatider

Publicerad

Sedan sex veckor tillbaka övar sjukvårdspersonalen på barnakutmottagningarna i Malmö och Lund på att ta emot akut sjuka barn i sjukhusmiljön som förändrats i coronatider. Initiativtagare till simuleringsövningarna är Ingunn Olafsdottir, barnläkare i Malmö på Skånes universitetssjukhus.

– Det jag hoppas att övningarna ger, är att personalen känner sig lite lugnare. Att de har koll på rutinerna även under de här omständigheterna, säger Ingunn Olafsdottir.

Foto: Johanna Olofsson

Manus till övningarna bygger på riktiga fall. När SVT Nyheter besöker övningen spelar verksamhetschef Tobias Ardevi pappa till ett ettårigt barn som kommer in till akuten i Malmö med andningssvårigheter. En docka får agera barn, och för att inte slösa med adekvat skyddsmaterial så används leksaksmunskydd, men i övrigt är övningen en kopia av verkligheten.

Skapar trygghet bland personalen

– Det ger mycket trygghet och det är skönt att kunna träna framförallt de nya rutinerna och hur vi ska tänka, säger sjuksköterska Jazmin Voight som deltar i övningen.

Sjuksköterskan Jazmin Voight tycker att simuleringsövningarna ger större trygghet i jobbet. Foto: Johanna Olofsson

Simuleringsspecialisten och barnläkaren Ingunn Olafsdottir menar att övningarna är livsviktiga.

– Vi vill gärna göra våra fel när vi inte har en riktig patient, så att vi vet vad vi ska göra när ett riktigt barn kommer in.

Se i klippet ovan hur övningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.