Sista chansen för tiggeriförbud i Vellinge

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om ett tiggeriförbud i Vellinge avgörs idag av högsta juridiska instans.

– Jag hoppas och tror att vi kan få rätt. Jag tycker inte tidigare instansers resonemang är logiskt och jag tycker inte heller man hanterat ärendet korrekt och seriöst, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).

Det är många kommunpolitiker i landet som med spänning ser fram emot måndagens dom i Högsta förvaltningsdomstolen, som beviljat Vellinge kommun prövningstillstånd. Flera kommuner har flaggat för att följa Vellinges exempel.

– Den skulle bli prejudicerande för hela Sverige och innebära ett tydliggörande i en fråga som har diskuterats i Sverige under många år, säger Carina Wutzler.

Tiggeriförbud i Vellinge

Förlorat i samtliga instanser

Frågan som ska prövas är ”om en kommun kan reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter”.

Vellinge har förlorat i samtliga instanser efter att kommunen överklagade länsstyrelsen beslut att upphäva beslutet i kommunfullmäktige. Länsstyrelsen ansåg inte att Vellinge visat att tiggeriet orsakat störningar i den allmänna ordningen.

Carina Wutzler tänker inte ge upp kampen för ett tiggeriförbud även om Högsta förvaltningsdomstolen säger nej.

– Vi har prövat frågan hela vägen och förlorar vi innebär det att man måste titta över lagstiftningen eftersom rikspolitiker hävdat att ett nationellt tiggeriförbud inte är nödvändigt, då det är möjligt att införa det i lokala ordningsföreskrifter, säger hon.

– Visar det sig nu att det inte är möjligt behövs det ett klargörande. Jag kommer fortsätta driva frågan gentemot rikspolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggeriförbud i Vellinge

Mer i ämnet