• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör i klippet när åklagaren förhör en av de åtalade regiontjänstemännen. Foto: Linda Fridh/SVT

Rättegången om Vårdexpressen: Tjänsteman pressades om muta

Uppdaterad
Publicerad

I en av de åtalade tjänstemännens egna anteckningar stod det att han under lång tid fört diskussioner med Damon Tojjar om att jobba i den dåvarande vd:ns bolag. Det framkom under den sjätte rättegångsdagen i målet om Region Skånes upphandling av it-verktyget Vårdexpressen.

Under tisdagen höll kammaråklagare Mats Jansson ett längre förhör med en av tjänstemännen som var anställd på Region Skåne vid tiden för upphandlingen av Vårdexpressen.

Mannen uppgav att han hela tiden sett till regionens bästa, att han inte lämnat ut någon sekretessbelagd information samt att allt varit förankrat både hos hans dåvarande chef och hos regiondirektör Alf Jönsson.

Ett av åklagarens starkaste bevis är anteckningar som påträffats i tjänstemannens läsplatta. Där har tjänstemannen i oktober 2019 skrivit ett utkast till ett meddelande till Damon Tojjar: ”Har under nästan två års tid från tid till annan funderat och pratat med dig om att i framtiden jobba för Vårdinnovation...”

Egna anteckningar stämde inte

Åklagaren tolkade utkastet som att tjänstemannen redan före upphandlingen diskuterade med Damon Tojjar om framtida jobb i hans företag. Under förhöret förnekade ändå tjänstemannen att han under närmare två års tid pratat om att jobba på Vårdinnovation och menade att anteckningarna var felaktiga.

– Varför skriver man något – när det är för en själv – som inte stämmer? frågade kammaråklagare Mats Jansson vid Riksenheten mot korruption.

– Jag tycker inte att man värderar varje ord när man skriver i sitt anteckningsfält på det sättet, svarade tjänstemannen.

Närmare två tusen meddelanden

Det finns även mejl och ett par tusen meddelanden som skickats mellan tjänstemannen och Damon Tojjar där det bland annat talas om framtidsplaner och att arbeta tillsammans.

Tjänstemannen skickar bland annat ett förslag på en framtida anställning där han beskriver att han har 90 000 kronor i månadslön och att han vill ha optioner i bolaget utöver lön.

Hade du samma kontakt med de andra anbudsgivarna under upphandlingen? frågade åklagaren.

– Nej, det hade jag inte, svarade tjänstemannen.

Regiondirektören ska ha vetat

När det blev försvararens tur att ställa frågor till tjänstemannen, kretsade det mycket kring regiondirektör Alf Jönssons roll i affären.

– Visste X och Alf om att du hade direktkontakt med Damon? frågade advokat David Faxe.

– Ja, svarade tjänstemannen.

– Under vilken period pratar vi då?

– Hela perioden.

SVT Nyheter Skåne har sökt Alf Jönssons pressekreterare för en kommentar, men han ger inga kommentarer under pågående rättsprocess.

Hör när åklagaren förhör en av de åtalade regiontjänstemännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet