Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är helt oacceptabelt, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M), om situationen med hot och våld på Färsingaskolan i Sjöbo. Foto: SVT

Sjöbos kommunalråd om de unga på skolan: ”De bär på en tung ryggsäck”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo är bekymrad. Sedan en tid tillbaka har kommunen och Färsingaskolan vidtagit en rad åtgärder för att öka säkerheten och tryggheten på skolan. Men i en intervju med SVT:s Aktuellt konstaterar han att åtgärderna inte varit tillräckliga.

Två dagar före sportlovet tvingades Färsingaskolan i Sjöbo att stänga. Orsaken var den senaste tidens upptrappning av vandalisering, hot och hemmagjorda bomber på skolan. Huvudskyddsombuden utlyste ett skyddsstopp på skolan då de anser att elevernas och lärarnas hälsa och säkerhet är i fara.

Nu väcks frågan om hur det har kunnat gå så långt.

Nedåtgående spiral

– Trots långvarigt arbete har vi inte riktigt lyckats. Detta har skapat en nedåtgående spiral som eskalerat. De resurser som satts in har visat sig inte ha räckt till, säger Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo, till SVT.

Enligt kommunalrådet finns det en liten grupp ungdomar på skolan som förstör för de andra.

– Det är ett arbete med dessa individer. Det är i många fall unga som har en ganska tung ryggsäck med sig. Vi har till och med satt in socialtjänsten sedan december 2021. Vi gjorde en utvärdering under sommarlovet 2022 och från och med höstterminen har vi haft socialtjänst på plats alla dagar, säger Magnus Weberg (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.