Helgens kontroller visade på goda avstånd mellan besökare på Malmös restauranger och serveringar. Foto: TT

Sju restauranger i Malmö prickades under valborg

Uppdaterad
Publicerad

När miljöförvaltningen kontrollerade restaurangverksamheter i Malmö stad under valborgshelgen, visade det sig att nästan var fjärde servering inte följde de restriktioner om avstånd och säkerhet som gäller under coronakrisen. Samtidigt har det blivit bättre på de restauranger och kaféer som tidigare prickats av kontrollanterna.

Mellan den 30 april och den 2 maj var miljöförvaltningens livsmedelskontrollanter ute för att få en bild av trängseln på Malmös uteserveringar, restauranger, barer och kaféer.

Inspektörerna besökte 38 restaurangverksamheter i Limhamn, Möllevången och Davidhall varav tio besök var för att följa upp tidigare brister.

Coronavirus i Skåne

– Sju restaurangverksamheter uppfyllde inte kraven som vi ställde när vi var på plats vilket gör att vi kommer göra uppföljande kontroller på de ställena, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Smittfarlig möblering

Bristerna handlade framför allt om trängsel på grund av möblering både inomhus och utomhus, avsaknad av skyltar eller anslag med information om att hålla avstånd samt svårigheter att hinna med att ha uppsikt över gästerna på uteserveringen.

Inspektörernas samlade intryck är att de allra flesta verksamhetsutövare gör vad de kan för att minska trängsel och ge gästerna möjlighet att hålla trygga avstånd.

– Vi ser också att brister som vi tidigare påpekat nu åtgärdats i stor utsträckning, enhetschef Arvid Nordland till SVT Nyheter Skåne

En andra kontroll hjälpte

En verksamhet hade inte åtgärdat de tidigare påpekade avvikelserna som miljöförvaltningen gjort och ärendet skickades därför till Smittskydd Skåne.

Verksamheten vidtog då omgående åtgärder för att undvika trängsel och stängdes därför aldrig.

Dagen därpå gjorde kontrollanterna ett återbesök och konstaterade då att problemet var åtgärdat och att det inte längre var någon trängsel mellan bord och stolar.

– Det är jätteviktigt att alla, både besökare och anställda är medvetna om vikten av att följa de här reglerna och tänker på sin egen roll och på hur man kan göra skillnad, säger Arvid Nordland, enhetschef.

Malmö stad utökade kontrollerna den 21 april efter att mängder av tips kommit in om trängsel på restauranger:

Restauranger och caféer i Malmö som fick avvikelser:

Pronto

Condeco

Restaurang Nyhavn

Kontrast

Restaurang Mascot

Indian Express 2

Metro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet