Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vit flagga i skyn – i kampen mot de stora fåglarna. Per Larsson och hans grannar har testat olika skrämselmetoder för att bli av med gäss och änder – men det är en ojämn kamp de för. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Gäss i Skåne äter upp grödor för miljoner: ”Många förtvivlade”

Uppdaterad
Publicerad

Tutan på Johan Jeppssons bil har gett upp – efter alla gånger han patrullerat runt fälten för att skrämma bort de näbbförsedda inkräktarna.

Skador orsakade av gäss är betydligt kostsammare än skador orsakade av varg. De senaste åren har miljonbelopp betalats ut till lantbrukare som fått sina grödor förstörda.

I klippet berättar lantbrukaren Per Larsson om hur skadorna påverkar lantbrukarna.

Grundprincipen är att skador orsakade av vilda djur i huvudsak ska lösas genom jakt. Vad gäller de stora fåglarna så anses det ibland orimligt att lösa problemet med jakt – vilket gör att mycket pengar betalas ut till gäss-skador.

2020 beviljade länsstyrelsen omkring 1,5 miljoner kronor till lantbrukare som fått sin gröda förstörd av betande storfåglar – 2021 och 2022 låg ersättningarna på mellan 3 och 3,5 miljoner kronor.

– Med tanke på världsläget är priserna höga, och ersättningarna blir mycket högre än tidigare, förklarar Anders Hallengren, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Skåne.

Miljonbeloppen kan jämföras med de omkring 41 000 kronor som betalades ut till djurhållare under 2021 som fått skador på sina tamdjur orsakade av varg och lodjur.

”Många förtvivlade”

Antalet anmälda skador har ökat kraftigt de senaste tio åren och mörkertalet tros vara stort.

– Många är förtvivlade. Det lilla vi kan hjälpa till med är ersättningar, och skrämsel. Men tyvärr skyfflar man bara problemet till grannen.

Orsakerna bakom är flera, tror Anders Hallengren.

– När man åker runt i landskapet ser man massa skador som man inte anmält. Så jag tror att mörkertalet är stort, säger Anders Hallengren.

Tutan har gett upp

Majoriteten av skadorna på gröda är orsakade av gäss. Lokalt är det dock även problem med andra fåglar.

Gässen håller de koll på under dagen – men på natten kommer änderna.

– Vi lägger kolossalt mycket arbetstimmar på att hålla gäss och änder borta från fälten, säger Johan Jeppsson och beskriver att situationen ibland ser ut som en scen ur Alfred Hitchcocks ”Fåglarna”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skrämselkonsulenten Göran Frisk har flera ess i rockärmen i kampen mot de näbbförsedda inkräktarna. I klippet ger han sina bästa knep för att hålla gässen borta från grödorna. Foto: Hans Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.