”Skamvrå” vid Malmöskola bort efter skolanmälan Foto: TT/Arkiv

”Skamvrå” vid Malmöskola bort efter skolanmälan

Uppdaterad
Publicerad

En mamma till en lågstadieflicka i Malmö anmälde en kommunal skola till Skolinspektionen för kränkande behandling. I anmälan berättade hon bland annat om att skolan hade ett ”cool down corner”, dit barn skickades när de betett sig dåligt.

Där fanns också en smiley-tavla där barnens namn sattes upp vid en grön, orange eller röd gubbe beroende på hur de uppfört sig, enligt anmälan.

Nu har både tavlan och ”skamvrån” tagits bort,  rapporterar Sydsvenskan.

-När rektor hade sett detta och vi såg mammans invändningar var det ganska uppenbart för oss att det här inte var rätt sätt att arbeta pedagogiskt, säger utbildningschef Henric Kahlmeter till tidningen.

”Var inte tänkt som skamvrå”

-Men det här var inte tänkt som en skamvrå. Det var tänkt som en lugnare del av klassrummet. Men för en yttre betraktare kunde det uppfattas som en skamvrå, säger Henric Kahlmeter.

Skolinspektionen kritiserar efter kvinnans anmälan att det tog fyra månader innan den uppgivna kränkningen anmäldes till rektor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer