”Det har hänt förr att det inte blivit vinter i Skåne, senast för två år sedan. Och i fjol hade vi per definition bara en veckas vinter”, säger väderobservatör Lennart Karlsson vid SMHIs manuella mätstation i Falsterbo. Foto: SVT

Skåne kan bli utan vinter – igen

Uppdaterad
Publicerad

Vintern fortsätter att tveka. Frågan är om Skåne hinner få någon vinter i år i meteorologisk mening, det vill säga ”max nollgradigt under fem dygn i följd”.

– Det kan förstås komma ett omslag, men fortsätter det så här är sannolikheten stor att vintern aldrig infinner sig, säger väderobservatör Lennart Karlsson vid SMHI:s manuella mätstation i Falsterbo.

Han blickar upp i det gråmulna mildvädret ovanför, ett tillstånd som enligt prognoserna ser ut att fortsätta den närmaste tiodagarsperioden, och tillägger:

– Det har hänt förr att det inte blivit vinter i Skåne, senast för två år sedan. Och i fjol hade vi per definition bara en veckas vinter.

Det betyder nu inte att våren redan är över skåningarna, utan att ”höst” fortsatt råder. Enligt meteorologins definitioner kan våren nämligen inträda först 15 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.