Skåne nominerar Magdalena Andersson (S)

Uppdaterad
Publicerad

En första tung S-röst har sagt sitt.

Socialdemokraterna i Skåne nominerar finansminister Magdalena Andersson som ny partiledare.

– Hon är en vinnarskalle som gör jobbet, säger Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

S-distrikten Skaraborg och Halland var först ut att säga sitt. Nu väljer även det tungt vägande distriktet Skåne att nominera finansminister Magdalena Andersson som Stefan Löfvens efterträdare.

– Hon är en samlande kraft för partiet Socialdemokraterna och för landet. Hon är en vinnarskalle som gör jobbet gediget och ser till att det blir tydliga och habila beslut, säger Niklas Karlsson.

”En vinnarskalle”

Enligt Niklas Karlsson har det funnits ett antal kandidater på bordet. Men det tog inte lång tid innan det visade sig finnas ett mycket brett stöd för finansministern.

– Hon har en bred kompetens och som statsministerkandidat ska man ha en bred kunskapspalett, man ska kunna hantera allt från finansfrågor till utrikespolitik till socialpolitik. Det har Magdalena verkligen visat prov på, säger Niklas Karlsson.

Har inte varit i kontakt

På Socialdemokraternas kongress i november kommer totalt 350 ombud från hela landet att lägga varsin röst. Skåne är med sina 34 ombud partiets näst största distrikt efter Stockholm (35).

Skåne har själva inte kontaktat Magdalena Andersson inför beslutet att skicka hennes namn till valberedningen.

– Det är valberedningen som måste ställa henne frågan, men min förhoppning är att hon ska svara ja, säger Niklas Karlsson.

Under fredagsmorgonen meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som pekats ut som en möjlig efterträdare, att han inte vill bli nästa person att leda Socialdemokraterna.

Det är mindre än två veckor sedan som Stefan Löfven i sitt sommartal den 22 augusti meddelade att han lämnar som S-ledare vid partikongressen den 3-7 november. Även partiets partisekreterare Lena Rådström Baastad har meddelat att hon lämnar sin roll i samband med kongressen.

Ombud för varje partidistrikt i Socialdemokraterna

Nedan följer hur många ombud (röster) varje distrikt har på partiets kongress i november:

Blekinge  8  

Dalarna  13  

Fyrbodal  11  

Gotland  3  

Gävleborg  12  

Göteborg  13  

Göteborgsområdet  9  

Halland  8  

Jämtlands län  7  

Jönköpings län  12  

Kalmar län  11  

Kronoberg  7  

Norrbotten  16  

Skaraborg  11  

Skåne  34  

Stockholm  35  

Stockholms län  29  

Södermanland  10  

Uppsala län  11  

Värmland  13  

Västerbotten  17  

Västernorrland  16  

Västmanland  10  

Älvsborgs södra  8  

Örebro län  13  

Östergötland  13  

Totalt: 350 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.