Medarbetare på avdelning, mottagning och operation inom barnkirurgin på SUS i Lund. Foto: SUS

Skåne får nytt nationellt uppdrag inom barnkirurgi

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne och Skånes universitetssjukhus får ett nytt riksuppdrag inom barnkirurgi. Beslutet fattades av rikssjukvårdsnämnden.

Uppdraget omfattar kirurgiska ingrepp på barn och ungdomar inom tre områden: bråck på diafragma, missbildningar på matstrupen samt missbildningar i bäckenbotten, tarm och urinvägar.

– Vi är väldigt glada och stolta över att få det här uppdraget. Det är resultatet av ett stort engagemang från alla medarbetare inom barnkirurgin: på avdelning, mottagning och operation. Vi ser det som en förmån att framöver få ta hand om de här barnen och deras familjer, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för Verksamhetsområde barnkirurgi och neonatalvård i Skåne. 

Uppdraget innebär att Skånes universitetssjukhus tillsammans med Karolinska universitetssjukhuset från den 30 juni 2018 till den 30 juni 2024 kommer att operera barn och ungdomar med de aktuella missbildningarna från hela landet.

För SUS del handlar det om runt 55 patienter per år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.