Skånefilmare slåss mot rysk censur

Publicerad

Regissören Anders Banke från Skåne har gjort årets mest sedda TV-serie – i Ryssland. Men nya ryska censurlagar ställde till det för produktionen.

”Tjernobyl – Undantagszonen” har slagit både tittarrekord och nedladdningsrekord i Ryssland under hösten.

Men inspelningarna har inte varit problemfria. En ny rysk censurlag mot svordomar antogs efter att halva serien var inspelad.

”Nymoralistisk våg”

Det innebar att delar av serien fick dubbas om och svordomar göras mildare. Och hade inte serien varit försedd med 16-årsgräns hade den aldrig fått visas eftersom en karaktär i ett avsnitt är homosexuell.

– Det går en nymoralistisk våg i Ryssland eftersom vissa i regeringen tycker det är viktigare att ta tag i sånt här än att koncentrera sig på riktiga problem i samhället, säger Anders Banke.

Efter succén med Tjernobyl har han fått många erbjudanden om att arbeta mer i Ryssland, men den senaste tidens ekonomiska kris har gjort att en hel del projekt skjuts på framtiden.

Rädd för polisstat

Han menar att den politiska utvecklingen de senaste åren är på väg att ta Ryssland tillbaka till nåt som liknar sovjetsamhället. Han ser att utvecklingen i Ryssland har lett till självcensur, där många kulturutövare begränsar sig själva för att inte riskera att förlora jobbet eller råka illa ut på nåt annat sätt.

– Man känner en polisstat växa fram, det blir väldigt tydligt om man är där under en längre tid, säger han.

Fakta Anders Banke

Visa

Född 1969 och uppvuxen i Ystad. Han är utbildad vid Ryska filminstitutet i Moskva. I Sverige är han mest känd för Fostbiten, Sveriges första vampyrfilm. Han har också gjort den ryska/svenska actionfilmen Polisstyrka X7.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer