Den skånska läkaren skrev ut narkotikaklassade läkemedel för flera års förbrukning. Foto: SVT

Skåneläkare skrev ut för stora doser narkotiska läkemedel

Publicerad

En läkare i Skåne har enligt IVO öppnat för överdosering av narkotikaklassad medicin genom att skriva ut preparaten för flera års bruk till patienter. Nu vill IVO stoppa läkaren från att skriva ut dessa mediciner.

Enligt IVO (Inspektionen för vård och omsorg) ska läkaren i 16 separata fall ha skrivit ut för höga doser narkotikaklassad medicin, däribland tramadol och zolpidem. I flera fall har läkaren skrivit ut dessa läkemedel för upp till fem års bruk till enskilda patienter.

Lärt sig att skriva ut större doser

Efter att IVO gått igenom bristerna i de granskade patientjournalerna – som rör att läkaren har ordinerat en för stor dos av de narkotikaklassade läkemedlen och på så sätt också möjliggjort ett större intag än vad som ordinerats – har läkaren bemött kritiken med att säga att det är svårt att upprätthålla återbesökstider och att hen därför lärt sig att skriva ut större doser åt gången.

Läkaren har även hänvisat till att en dosordination endast är en rekommendation och att det i slutändan alltid är patienten själv som kan avgöra vilken dos av läkemedel som behövs för att hålla smärtorna borta.

Vill dra in behörighet

IVO anser däremot att läkaren missbrukat sin behörighet, äventyrat patientsäkerheten och även brustit när det gäller dokumentationen. Därutöver har läkaren heller inte utvärderat effekterna av medicinerna på ett tillförlitligt sätt, enligt anmälan.

Därför vill de nu dra in läkarens behörighet att skriva ut narkotikaklassade mediciner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.