Skånemejerier har överskridit villkoren för utsläpp av avloppsvatten vid anläggningen i Kristianstad. Foto: SVT

Skånemejerier misstänks för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen åtalsanmäler Skånemejerier efter att myndigheten upptäckt att mejeriet under flera år överskridit gällande villkor för utsläpp av avloppsvatten vid anläggningen i Kristianstad.

Den föreslagna brottsrubriceringen är otillåten miljöpåverkan. Örjan Bergh, informatör på Skånemejerier, kommenterar åtalet i ett mail till Sydnytt:

”Skånemejerier ser allvarligt på åtalsanmälan från Länsstyrelsen. Anmälan gäller misstänkta överträdelser från 2007 till och med 2012.

Östersjön under ytan

I väntan på att åklagaren har fattat beslut om den fortsatta processen, och innan Skånemejerier gått igenom det material och den dokumentation som anmälan omfattar, vill Skånemejerier inte ge några kommentarer.”

– Länsstyrelsen har delegerat tillsynen över Skånemejeriers anläggning till Kristianstads kommun.  I samband med att vi fick in ett anmälningsärende för en dryg månad sedan märkte vi att Skånemejerier har överskridit sina utsläppsvillkor under flera års tid, säger miljödirektör Annelie Johansson på Länsstyrelsen Skåne.

Ut i Hanöbukten

Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen har utsläppen från Skånemejerier bidragit till att det kommunala avloppsreningsverket inte klarat sina utsläppsvärden.

Kommunens avloppsreningsverk avleder vattnet till Hammarsjön och därefter Hanöbukten. Det pågår idag ett projekt för Hanöbukten som har som mål att hitta svar på frågor kring händelser i Hanöbukten när det gäller fiskskador, uteblivna fiskfångster m.m.

– Utsläppen från kommunens reningsverk har uppmärksammats av EU och kan leda till böter för svenska staten, säger Annelie Johansson.

Rick för övergödning

Utsläppen består till största delen av fosfor och kväve som ökar risken för övergödning. Även etanol, som har en måttlig potential att bilda marknäraozon, har släppts ut.

Marknära ozon kan påverka människors hälsa och odlingen av grödor i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet