Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman tar avstånd från beslutet att förbjuda pridflaggan i Hörby. Foto: Drago Prvulovic/Lise Åserud/TT

Skåneordföranden sågade flaggbeslut – då backade Moderaterna i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman tog på onsdagskvällen offentligt avstånd från beslutet om ny flaggpolicy i Hörby. Kort därpå meddelade Moderaterna i Hörby att de backar från beslutet.

”Vår avsikt har aldrig varit att stoppa användningen av regnbågsflaggan”, skriver lokalavdelningen på Facebook.

– Jag förutsätter att Moderaterna tänker om och tar ett annat beslut när frågan kommer till fullmäktige, sa Lars-Ingvar Ljungman till SVT Nyheter tidigt på onsdagskvällen.

Han befinner sig utomlands och hade då nåtts av beslutet i Hörbys kommunstyrelse

– För väldigt många människor symboliserar regnbågsflaggan frihet att leva som man själv vill, utan att behöva rätta sig efter kultur eller religion. Det är olyckligt att man i Hörby nu valt en ny flaggpolicy. 

”Grips av onda aningar”

Lars-Ingvar Ljungman konstaterar att det tidigare funnits en flaggpolicy i kommunen. 

– Om jag förstår det rätt så har prideflaggan tidigare varit tillåten. Då grips man av onda aningar, när man nu antar en ny flaggpolicy. Det är inte en värdering som vi moderater står för. 

Ljungman beskriver partivännernas beslut i Hörby som olyckligt. 

– Jag förutsätter att de tänker ett varv till och fattar ett annat beslut. Om jag förstår det rätt, så behandlades frågan i måndags i kommunstyrelsen. Den är inte slutligen avgjord, och jag hoppas och förutsätter att åtminstone Moderaterna fattar ett annat beslut i fullmäktige.

Även Moderata ungdomsförbundet. Muf, i Skåne är kritiskt till flaggbeslutet i Hörby. 

– Vi tänker inte ge oss förrän Moderaterna ändrar sitt beslut och röstar emot förslaget i kommunfullmäktige, skriver ordföranden Linda Obiedzinsk i ett mejl till  SVT Nyheter.

Meddelade på Facebook

Senare på kvällen kom så ett inlägg på lokalavdelningens Facebooksida:

”Vi som företräder Moderaterna i Hörby står helhjärtat bakom partiets värderingar. Ärendet har gällt vilka principer som ska gälla för kommunens flaggning. Vår avsikt har aldrig varit att stoppa användningen av regnbågsflaggan. Därför backar vi från det beslutet, och kommer inte rösta för förslaget i kommunfullmäktige.”

SVT Nyheter har, utan resultat, sökt företrädare för Moderaterna i Hörby.

Under onsdagskvällen publicerade Moderaterna i Hörby ett inlägg på sin Facebook-sida. Foto: Facebook

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.