Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Majoriteten av de kvinnor som får hemskickat ett HPV-test skickar aldrig tillbaka det. Trots det är Region Skåne nöjda. I klippet hör du Jessica Birgander förklara varför. Foto: Johanna Holstein

Skånska notan för slängda HPV-självtest – 2,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan började Region Skåne med att skicka ut hemmatester för HPV för att ersätta besöken hos barnmorska. 154 000 test har skickats ut till skånska kvinnor – men de flesta gör ändå inte testen. Trots det är man nöjd från regionens håll och kallar det en succé.

– Vi har nått fler kvinnor än tidigare och fler som faktiskt gjort testen, säger Jessica Birgander som är enhetschef på Medicinsk service som ansvarar för självtesten.

60 procent av alla test som har skickats ut under året har hamnat i soppåsen. Varje test har en omkostnad på 30 kronor så tillsammans har skånska kvinnor slängt tester till ett värde av 2 772 000 kronor.

Nöjd med resultatet

– Det är självklart tråkigt, säger Jessica Birgander som ansvarar för hemmatesten.

Trots det är hon nöjd. Tidigare dök ungefär 35 procent av de som blev kallade till barnmorska upp. En mycket dyrare process då det fanns barnmorskor som satt och väntade om inte den kallade kvinnan ringde och avbokade testet.

Når ”uteblivarna”

Nu har man också ökat testfrekvensen med fem procentenheter.

Det finns inga direkta procentmål för självprovtagningen.

– Målet är att nå fler och det har vi lyckats med. Särskilt de som vi kallar uteblivare, alltså kvinnor som inte gjort ett test på över sju år eller i värsta fall aldrig gjort ett test.

Här testar SVT:s reporter hemmatestet: ”Gör inte alls ont”

Det här är HPV-testet

HPV står för humant pappilomvirus.

HPV-viruset kan leda till cellförändringar som i värsta fall kan leda till livmoderhalscancer.

Testet skickas ut till kvinnor boende i Skåne.

Du som är mellan 23 och 49 år erbjuds provtagning vart tredje år. Om HPV finns i provet, kallas du för en uppföljande provtagning hos barnmorska.

Du som är mellan 50 och 70 år erbjuds provtagning vart femte år. Om HPV finns i provet, kallas du för en uppföljande provtagning hos barnmorska.

Om du är 64 år eller äldre och provet inte innehåller HPV, behöver du inte göra fler provtagningar.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.