Lucas Pellas under handbolls-EM. Foto: Bildbyrån

Handbolls-EM jackpot för turistnäringen

Uppdaterad
Publicerad
När Skåne arrangerade Handbolls-EM i januari i år, bokades det 30 000 hotellövernattningar i Skåne och turistnäringen omsatte 74 miljoner kronor. Det visar en färsk rapport från Upplevelseinstitutet.

Skånes turistnäring omsatte 74 miljoner kronor under Handbolls-EM 2020 och som en del av vinsten på mästerskapet, får Region Skåne dessutom ta emot 300 000 kronor.

Under tisdagens möte i regionfullmäktige lämnar ordföranden för Svenska Handbollsförbundet över vinstchecken till Region Skåne.

– Sedan flera år har Skåne också upprepat visat på hur oerhört professionellt skickliga ni är i arbetet med att genomföra stora arrangemang. Vi inom svensk handboll är oerhört glada att få möjlighet att samarbeta med klubbar, kommuner och Region Skåne. Ni är en viktig del i att vår sport varit så framgångsrik, säger Fredrik Rapp, ordförande för Svenska Handbollsförbundet i ett pressmeddelande på tisdagen.

Garanti behövde inte användas

För att Svenska Handbollsförbundet skulle kunna söka om att få arrangera Handbolls-EM 2020 var det avgörande att Region Skåne gick in med en garanti på 18 miljoner baserad på biljettförsäljningen.

Över 60 000 biljetter såldes sammanlagt i Malmö och garantin behövdes aldrig användas.

Lockade hit danskarna

För det danska laget blev Hyllie en sorts hemmaplan eftersom de spelade sina matcher där vilket också innebar att många danskar kom till Skåne under turneringen. 

– För Skåne är upplevelser för besökare och medborgare en strategisk och viktig drivkraft bakom vår ambition att skapa livskvalitet i världsklass. Föreningslivet fyller en viktig funktion i Skåne och bidrar med positiva förebilder, folkhälsa och till att utveckla samhället, säger Annika Annerby, ordförande för regionfullmäktige i Region Skåne.

Turismen i Skåne omsatte 74 miljoner kronor under Handbolls-EM samt förde även med sig andra sidoeffekter som till exempel olika kulturprojekt men även ”Lilla EM” där 7000 barn från 20 olika kommuner fick chans att prova på handboll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer