Harald Roos, styrgruppsordförande för SDV i Region Skåne. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Skånes nya journalsystem försenas ännu en gång

Publicerad

Skånes digitala vårdsystem, SDV, har dragits med flera förseningar och skulle börja införas nästa år vid lasarettet i Ystad. Men på tisdagen meddelade Harald Roos, styrgruppsordförande för SDV i Region Skåne, att de inte vet när systemet kan börja användas.

– Det kommer inte att funka att påbörja införandet av SDV i april 2022 i Ystad som det var tänkt. Nu vill vi ge Ystad möjlighet att planera om sin verksamhet. Vi kan dessvärre inte säga när vi kan komma igång, säger Harald Roos, till SVT Nyheter Skåne på tisdagen.

Är det här ännu en försening?

– Absolut.

När systemet köptes in var det tänkt att det skulle tas i drift i Skåne redan hösten 2020.

Väntar på Cerner

Tidigare i våras har Region Skåne haft ett förhandssamråd med Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, före detta Datainspektionen.

– Vi har ju fått lite ny information från IMY och vi har fört diskussioner med Cerner och olika jurister kring den lagstiftning som gäller. Vi kan konstatera idag att Region Skåne nu väntar på att Cerner ska presentera en lösning för att vi ska kunna sätta systemet i bruk, säger Harald Roos.

SVT har tidigare rapporterat om en av SDV:s knäckfrågor som är om det är förenligt med svenska och europeiska lagar att skåningarnas patientuppgifter hanteras av ett amerikansk bolag med personal i bland annat Indien och USA.

Enligt amerikansk lagstiftning skulle det kunna innebära att amerikanska myndigheter kan ta del av de skånska patientuppgifterna.

Mångmiljardprojekt

Regiondirektör Alf Jönsson skrev kontrakt med det amerikanska bolaget Cerner våren 2018, ett avtal som är värderat till närmare fem miljarder svenska kronor inklusive moms.

Utöver avtalsvärdet tillkommer stora kostnader för regionanställda som i flera år arbetat med anpassningen av det amerikanska journalsystemet samt kostnader för externa konsulter.

– Just nu väntar vi på Cerner. Sedan måste vi förstås vara helt överens innan vi vet när vi kan gå vidare. Men vi vill att den här förskjutningen ska bli så kort som möjligt, säger Harald Roos, som leder arbetet med SDV i Region Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet